Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- Leacuri mănăstireşti

Quinoa este o plantă extrem de apreciată, fiind considerată unul dintre cele mai complete alimente ale naturii. În boabele sale se găseşte o adevărată comoară de vitamine şi minerale, iar proteinele sunt mai multe decât în carne. Calciul şi magneziul din quinoa, împreună cu seleniul, fibrele şi vitaminele din complexul B, ajută organismul în lupta cu osteoporoza, sclerozarea vaselor şi afecţiunile hepatice, precum şi stoparea tumorilor canceroase. Părintele Filotei, de la Schitul Lacu, care se hrăneşte de peste 40 de ani cu astfel de boabe, recomandă quinoa în tratarea bolilor vârstei a treia.

„Mama tuturor cerealelor” normalizează cantitatea de zahăr din sânge
Foarte apreciată de americani, planta numită quinoa a fost considerată sute de ani un fel de leac al tuturor bolilor, iar acum este recunoscută şi folosită ca medicament şi de europeni. Încă de la început, incaşii au numit această plantă „chisaya mama” („mama tuturor cerealelor”). Aducând-o pe continentul european, coloniştii spanioli considerau quinoa ca hrană specifică indienilor, dar datorită proprietăţilor vindecătoare şi nutritive au adoptat-o în scurt timp. La început cultivau un fel de porumb, urmând ca mult mai târziu să aducă în culturile europene adevăratul soi de quinoa, ale cărei boabe s-au dovedit a fi foarte hrănitoare, benefice pentru sănătatea organismului uman. Boabele mici ale acestei plante sunt relativ rotunde, având o culoare alb-cenuşie, cu nuanţe gălbui şi sunt comercializate atât în farmaciile naturiste, cât şi în magazinele alimentare. Un tratament de trei luni cu quinoa previne ateroscleroza şi normalizează cantitatea de zahăr din sânge. 100 g boabe, coapte sau crude (după preferinţă), se macină cu ajutorul râşniţei de cafea, pulberea fiind subţiată cu 200 ml lapte de capră crud. Se formează o pastă de consistenţa unei smântâni, care se consumă pe parcursul unei zile. Acest amestec conţine 10 g de proteine, ceea ce înseamnă o cantitate dublă faţă de toate celelalte cereale.

Proteine mai bune decât cele din carne
Boabele de quinoa furnizează organismului toţi aminoacizii esenţiali necesari în procesele de dezvoltare şi creştere, dar şi de refacere a ţesuturilor, fiind cea mai bogată sursă de proteine de care are nevoie o persoană sănătoasă. Proteinele sunt mai simplu de digerat decât cele din carne, având în vedere faptul că sunt foarte uşor asimilabile. În tratamentele naturiste, quinoa se foloseşte ca atare sau împreună cu seminţe de in, soia, lucernă, orz verde sau pătrunjel. 150 g boabe de quinoa se fierb în 300 ml lapte de soia, timp în care se adaugă şi un praf de scorţişoară şi unul de nucşoară. După ce s-a fiert bine, compoziţia se bate cu telul, până se îngroaşă, apoi se adaugă două linguriţe cu miere şi se lasă la răcit. Se împarte totul în două porţii, care se consumă la orele 10:00 şi 16:00. Tratamentul durează 20 de zile, timp în care nu se vor consuma băuturi carbogazoase sau alcoolice. Persoanele cu afecţiuni hepatice grave şi cu un deficit major de proteine se vor reface după această cură, iar analizele vor reveni la parametrii normali.

Stopează evoluţia cancerului de sân
Datorită cantităţii însemnate de vitamina E, magneziu, seleniu şi zinc, planta de quinoa are un rol esenţial în prevenirea apariţiei bolilor de inimă, a diabetului sau a fluidizării sângelui. În plus, aceasta conţine şi riboflavină, o vitamină din grupul B, ce are capacitatea de a reduce apariţia migrenelor şi de diminuare până la dispariţie a chinuitoarelor dureri din colicile renale şi biliare. Studiile recente efectuate asupra proprietăţilor plantei de quinoa au demonstrat că boabele acesteia, consumate în mod frecvent, împiedică formarea nodulilor canceroşi la sân şi axile, datorită fitonutrienţilor pe care îi conţin. Tratamentul de stopare a tumorilor durează 90 de zile şi constă în administrarea zilnică a 30 de boabe neprelucrate termic, câte 10 boabe dimineaţa, la prânz şi seara, după mese. Pe toată perioada tratamentului se consumă un litru de ceai pe zi, o zi ceai de coacăze, una - ceai de echinacea.

Germenii luptă contra formării plăcilor de aterom

Consumul frecvent de quinoa, indiferent sub ce formă, scade riscul problemelor cardiace şi îndepărtează grăsimile. Pe lângă proteinele unice conţinute în boabele de quinoa, acestea abundă de vitamine şi de minerale, care stimulează întregul sistem imunitar, cel mai eficient tratament fiind cel cu germeni. Germinarea activează toate enzimele naturale şi multiplică astfel conţinutul său de vitamine. Quinoa are o perioadă de germinare mult mai scurtă decât a celorlalte cereale. Se spală bine cu apă şi sare 20-30 de boabe de quinoa, după care se limpezesc şi se pun pe o farfurioară cu apă călduţă, fiind permanent umezite, până la formarea germenilor. Se consumă în stare proaspătă, pe parcursul a 24 de ore. Acest tratament împiedică formarea sau accentuarea plăcilor de aterom şi implicit ateroscleroza.

• Quinoa ţine departe osteoporoza, datorită conţinutului de calciu, mai mare decât al laptelui!