Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

În ciuda faptului că afectează mii de oameni, niciun medicament până în acest moment n-a reuşit să distrugă definitiv poliartrita reumatoidă. Specialiştii afirmă că plantele sunt singurele remedii ce pot ajuta la reducerea durerii.

Înţepenirea matinală, primul semn
Artrita reumatoidă este o boală relativ frecventă, ce afectează articulaţiile. În această afecţiune se inflamează membrana sinovială ce delimitează articulaţiile, iar, în timp, netratată, boala duce la distrugerea articulaţiei, producând aşa-numita disfuncţie articulară, adică articulaţia nu mai poate funcţiona normal. Maladia afectează de obicei femeile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani.
Poliartrita poate apărea însă şi la copii, dar este prezentă cel mai mult la persoanele care au avut un focar de infecţii sau reumatism în copilărie. Din nefericire, studiile nu au scos la iveală factorii ce contribuie la existenţa bolii şi, deşi se spune că nu există o predispoziţie genetică, există cazuri când trece de la o generaţie la alta.
Primul semn al poliartritei este înţepenirea dureroasă matinală, bolnavul simţind o fierbinţeală a părţii bolnave. La persoanele vârstnice, boala cuprinde mai ales genunchii şi şoldul, iar la cele sub vârsta de 50 de ani, boala se instalează mai ales la articulaţiile pumnului, la cele ale labei piciorului, ale gleznei şi ale umerilor. Vor apărea mici noduli dureroşi, ce pot fi prezenţi chiar şi pe organele interne (plămâni). Nodulii pot afecta şi rinichii, pericardul şi pot produce ulceraţii în piele. Când boala atacă ochii, acuitatea vederii scade până la orbire. În cazuri grave, bolnavii pot avea şi hemoragii gastrointestinale şi anemii severe.

Consumaţi poame şi legume crude
Un loc important în tratarea poliartritei reumatoide îl are, potrivit specialiştilor, dieta, astfel că menţinerea unui regim sănătos este extrem de importantă. De un real ajutor bolnavilor sunt hrana formată din multe fructe şi legume şi grăsimile din peşte, datorită efectelor antiinflamatoare şi de neutralizare a radicalilor liberi ai organismului, prezenţi la persoanele bolnave. Vitaminele sunt poate cele mai populare remedii ale bolii. La loc de cinste se află calciul, vitamina D şi nu în ultimul rând, vitamina E. Efecte incredibile s-au petrecut ca urmare a curei cu prune uscate sau a curei cu cartilagii de rechin. Extern, articulaţiile dureroase pot fi înfăşurate cu frunze de varză, câte zece ore zilnic. Varza are rolul de a diminua durerea şi umflătura încheieturii.
Tot pentru combaterea durerii se pot face şedinţe de presopunctură sau acupunctură. Potrivit medicinei populare, primele măsuri care trebuie luate pentru vindecarea diferitelor forme de reumatism constau în dezintoxicarea organismului, reglementarea proceselor metabolice şi întărirea sistemului imunitar. Regimul de dezintoxicare a organismului se poate realiza prin cure de lichide (apă, ceaiuri de plante, sucuri de legume şi fructe). Este necesar să fie consumate fructe şi legume în stare crudă, însoţite de cereale, dar şi de lapte nefiert şi iaurt în cantităţi moderate.

Ţineţi cură cu oţet de mere
Medicul american D.C. Jarvis recomandă pentru tratarea poliartritei reumatoide consumul la fiecare masă a unui pahar cu apă în amestec cu două linguriţe cu miere şi două linguriţe cu oţet de mere. Se va face o cură de 30 de zile. Util în tratarea bolii este şi ceaiul de plop negru, preparat dintr-o linguriţă cu muguri la o cană cu apă. Se vor consuma două căni pe zi.
Excelentă este şi infuzia de frunze de mesteacăn. Mod de preparare: 4-5 linguriţe cu plantă se vor opări cu 200 ml apă clocotită. Compoziţia se va pune într-un vas de sticlă, se va lăsa o oră, apoi se va adăuga un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu. Se va consuma fracţionat, la 3-4 ore. În toate formele de reumatism şi artrită se va consuma ceai de mătase de porumb. O linguriţă cu plantă se va fierbe zece minute în 250 ml apă. Se poate îndulci cu miere. Ceaiul se va consuma de 2-3 ori pe zi, simplu sau îndulcit cu miere.
Să nu uităm nici de decoctul de ţelină. Mod de preparare: 200 g ţelină, rădăcină şi frunze se vor fierbe într-un litru de apă, la foc mic. Se consumă fierbinte. Decoctul trebuie preparat zilnic.
Excelent este şi ceaiul de frunze de frasin, folosit sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă cu plantă la 250 ml apă. Se vor consuma 3 căni pe zi, după mese.

Puneţi comprese cu cartofi
În cazurile mai uşoare de poliartrită se recomandă băile cu sare de mare. Mod de preparare: 6 kg sare se vor dizolva în apa din baie, care trebuie să ajungă până la subsuoara pacientului. Durata băii este de 10-20 de minute, iar apa trebuie să aibă 37˚C.
Remedii foarte bune sunt şi băile cu cenuşă. Se fierb cantităţi egale de apă şi cenuşă, se lasă la cald 12 ore. Se va folosi 1,5 litri de leşie, care se toarnă în cadă.
Ideale în tratarea poliartritei reumatoide sunt şi băile cu frunze de mesteacăn sau ace de pin. O jumătate de kilogram de frunze uscate se vor fierbe timp de o jumătate de oră. Decoctul şi săculeţul cu frunze se vor pune în cadă. Băile se vor face zilnic, timp de o lună.
Bolavii îşi pot ameliora vizibil boala folosind comprese cu terci de cartofi. Mod de preparare: 2 cartofi cruzi se vor da pe răzătoare, se vor adăuga 2 cepe tocate mărunt şi 2 linguri cu seminţe de in fierte. Compoziţia se va pune peste locul bolnav, apoi se va acoperi porţiunea cu probleme cu o folie de plastic. Procedeul se repetă până când bolnavul se simte mai bine.

La 75% dintre cazuri apar eroziuni articulare

Chiar din primii ani de la instalare, poliartrita reumatoidă afectează abilităţile locomotorii ale pacientului. Ca urmare, 50% dintre persoanele care suferă de această afecţiune sunt nevoite să-şi înceteze activitatea profesională în primii zece ani de boală, şi la aproximativ 75% dintre cazuri apar eroziuni articulare vizibile radiologic încă din primii doi ani de evoluţie a bolii.

• În România, circa 1% din populaţia ţării suferă de poliartrită reumatoidă.
• Netratată, boala duce la invaliditate.
• Băile sunt interzise cardiacilor.

Pont! Zonele dureroase se pot unge cu tinctură de untul pământului de două ori pe zi şi cu ulei de sunătoare şi coada-şoricelului.