Main menu

header

de Cristina Cristache

Când la nivelul foliculilor nu mai este produsă melanina, substanţa ce conferă culoarea podoabei capilare, firul de păr îşi pierde nuanţa şi devine alb. De regulă, procesul apare în perioada vârstei a doua, însă, conform statisticilor, albirea prematură afectează un procent ridicat de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Chiar dacă până acum credeam că doar vopselele de păr ne mai pot ajuta, se pare că natura are remedii chiar şi pentru această problemă.

Masaţi zilnic scalpul
Amla sau agrişele indiene ajută la menţinerea culorii părului, întârziind albirea prematură, stimulând creşterea părului şi întărind rădăcina prin efectul fortifiant asupra foliculilor. Astfel, părul nu se va subţia o dată cu înaintarea în vârstă, iar căderea şi apariţia mătreţii sau infecţiilor scalpului vor fi ţinute la distanţă. Aşadar, amestecaţi o linguriţă cu suc de amla, o linguriţă cu ulei de migdale şi câteva picături de zeamă de lime (lămâie verde). Masaţi zilnic scalpul cu mixul obţinut, seara, înainte de culcare sau lăsaţi peste noapte câteva bucăţi de amla într-un pahar cu apă, iar a doua zi folosiţi-o la clătire, după ce spălaţi bine părul.

Frunzele de curry fac minuni
În lume, planta de curry nu se cultivă doar pentru aromarea preparatelor gastronomic, ci şi pentru calităţile sale cosmetice. Pentru a hidrata părul este chiar recomandat să folosiţi frunzele de curry. Remediul are şi capacitatea de a preveni depigmentarea podoabei capilare. Fierbeţi câteva frunze de curry în ulei de cocos şi folosiţi amestecul rezultat pentru a masa scalpul. Puteţi combina uleiul de cocos cu lufe, amla şi frunze de henna.

Includeţi migdalele în dietă
Şi consumul de migdale crude este recomandat în cazul în care observaţi că părul dumneavoastră a început să încărunţească. Aceste fructe lemnoase conţin o enzimă ce previne acumularea de peroxid de hidrogen în foliculi, cauza principală a pierderii culorii părului. Dacă sunt folosite extern, migdalele pot constitui un excelent exfoliant pentru faţă şi corp.

Beţi ceai negru şi iaurt
Amestecaţi o lingură cu sare într-o cană cu ceai negru. Strecuraţi amestecul rezultat, apoi aplicaţi-l pe scalp. Lăsaţi remediul să acţioneze o oră, după care îndepărtaţi-l folosind doar apă rece. În cazul în care preferaţi tratamentul cu iaurt, amestecaţi o lingură cu iaurt, două linguri cu praf de henna, trei linguriţe cu suc de mentă, două linguriţe cu suc de busuioc, trei linguriţe cu cafea măcinată şi o lingură cu seminţe de schinduf măcinate. Lăsaţi acest remediu să acţioneze la nivelul părului timp de trei ore.

Ghimbirul întăreşte firul de păr
Spre deosebire de preparatele de mai sus, ghimbirul se foloseşte ca leac intern pentru întârzierea albirii. Pentru a urma această cură, radeţi o rădăcină de ghimbir, amestecaţi cu o lingură cu miere şi păstraţi mixtura într-un borcan sau un vas de sticlă. Mâncaţi o lingură cu acest amestec în fiecare zi.

Evitaţi apa fierbinte şi foenul!

Albirea părului se poate produce din cauza stresului, a igienei deficitare, a folosirii intense a uscătorului sau a apei fierbinţi, a expunerii prelungite la soare, dar şi din cauza malnutriţiei. Pentru evitarea instalării acestui proces este indicat să consumaţi alimente bogate în vitaminele A şi B, dar şi în cupru şi fier - morcovi, roşii, conopide, banane, produse lactate proaspete şi fructe de mare. Proteinele nu trebuie să lipsească, iar consumul unui bol cu iaurt amestecat cu o lingură cu drojdie poate fi remediul ideal împotriva încărunţirii, pe care îl puteţi utiliza înainte de fiecare masă. Renunţaţi la cafea, alcool, făină albă rafinată şi mâncăruri uleioase.

Ponturi!
- Extern este recomandat masajul cu miez de nucă de cocos şi suc de lămâie;
- Folosiţi o mască din pudră de henna cu iaurt şi seminţe de cimbrişor;
- Aplicaţi pe scalp pastă din frunze de amarant timp de trei luni;
- Maceraţi frunze de busuioc şi rozmarin în ulei de jojoba, încălziţi şi masaţi pielea capului.