Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Tusea, care ne chinuie uneori zi şi noapte şi ne produce disconfort fizic, se poate trata cu metode naturale, simplu de pus în practică, ce nu necesită ingrediente complicate.

Preparaţi ceai de ceapă
Atât pentru tratarea tusei uscate, cât şi pentru tusea convulsivă, farmacia naturistă are recomandări uimitoare. Pe primul loc în topul plantelor-minune se află coacăzele negre. Se recomandă a fi consumate sub formă de sirop obţinut din 250 g fructe la un litru de apă. Se va fierbe până când scade la jumătate, apoi se va strecura, se va adăuga o cantitate egală de zahăr şi se va fierbe din nou. Se va consuma o linguriţă la două ore.
Un efect la fel de bun îl are şi infuzia din gutui, câte două căni pe zi.
Strugurii sunt la rândul lor excelenţi antitusivi, în special cei foarte copţi, aproape stafidiţi. Se vor consuma minimum 200 g pe zi. Să nu uităm însă şi de tratamentul preferat de bunici: infuzia de ceapă. Aceasta se prepară astfel: patru-şase cepe se vor infuza cu un litru de apă, apoi se va îndulci cu 100 g de miere. Se vor bea două căni pe zi.

Bazaţi-vă pe efectul benefic al napilor
Excelent în combaterea tusei este şi decoctul de napi - 100 g plantă fiartă într-un litru de lapte. Un remediu de excepţie este şi siropul de praz, obţinut din 200 g la un litru de apă, amestecat cu miere în cantitate egală. Se vor consuma patru-cinci linguri pe zi. La fel de util este şi decoctul de ţelină, obţinut din 30 g plantă la o jumătate de litru de apă. Se vor consuma trei căni pe zi.
Un ajutor de nădejde în tratarea tusei convulsive este decoctul de migdale. Mod de preparare: 50 g coajă de migdale se vor fierbe într-un litru de apă, apoi se va îndulci cu miere. Cantitatea se va consuma pe parcursul unei zile.
Prin proprietăţile lor antiseptice, florile de piersic liniştesc rapid tusea convulsivă. Se va prepara o infuzie dintr-o lingură şi jumătate cu flori la o cană cu apă sau lapte. Se vor bea 3 căni pe zi. Tot pentru tratarea tusei convulsive puteţi folosi decoct din salată verde, 80 g la un litru de apă. Compoziţia se va consuma pe parcursul unei zile.

Hreanul calmează
Usturoiul are, de asemenea, rolul de a relaxa gâtul şi de a reduce tusea. Se recomandă un decoct din trei-patru bulbi zdrobiţi, ce se fierb în o jumătate de litru de apă sau de lapte timp de 15 minute. Cantitatea se va consuma pe parcursul zilei.
Potrivit specialiştilor, hreanul favorizează transpiraţia şi potoleşte febra şi tusea. Mod de preparare: la un sfert de cană cu miere se va adăuga un vârf de cuţit cu hrean dat pe răzătoare; acesta se va lăsa câteva ore, apoi se va consuma. Se vor folosi cantităţi mici, pentru a nu avea probleme cu stomacul.

Beţi multă apă!
Când luptaţi cu tusea, organismul pierde multe fluide, iar congestia nazală forţează respiraţia pe gură, astfel că gâtul se usucă. Se recomandă consumul a minimum opt pahare cu apă pe zi pentru hidratarea membranelor.