Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Dacă vă plac perele, ar fi bine să profitaţi din plin de ele, pentru că au o mulţime de beneficii. Bogate în fibre, potasiu, fier, acid folic şi vitaminele A, C, B2, B3 şi B6, dar şi în calciu, magneziu, cupru şi mangan, acestea pot fi consumate în compoturi sau sucuri, dar cel mai bine e să fie mâncate ca atare, cu tot cu coajă. În plus, sunt bogate în antioxidanţi puternici, care ajută la întărirea sistemului imunitar şi previn cancerul, aşa că pot fi consumate de oricine, nu doar de diabetici.

Recomandate obezilor
În cazul diabeticilor, de exemplu, ele pot îmbunătăţi nivelul de glucoză din sânge, întrucât au un indice glicemic redus. Tot pentru acest motiv sunt recomandate şi în prevenirea obezităţii, iar datorită conţinutului ridicat de pectină echilibrează nivelul de colesterol din sânge şi ţin la distanţă bolile coronariene. Mai mult, consumul regulat ajută la pierderea în greutate şi la îmbunătăţirea concentraţiei, menţine ochii sănătoşi şi tratează inflamaţia mucoaselor, perele fiind utile şi în tulburări cronice, artrită şi gută. Pe piaţă se găsesc pere din import, aşa că e ideal ca şi în acest sezon să ţineţi o cură de două-trei săptămâni, în care să le consumaţi zilnic.

Uşurează digestia
La fel ca prunele, şi perele sunt bogate în fibre şi uşurează procesul de digestie, rezolvând problema constipaţiei, iar oamenii de ştiinţă au afirmat chiar că ajută la eliminarea polipilor canceroşi de pe colon. În acest caz, pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc. Întrucât nu afectează mucoasa stomacului, aceste fructe sunt recomandate şi copiilor care suferă de reflux gastroesofagian, dar şi persoanelor hipoalergenice. Cine mănâncă pere regulat va observa că mucoasele nu vor mai fi inflamate, că sunt eficiente în tratarea colitelor, artritei şi gutei, fiind benefice în eliminarea gazelor intestinale şi stomacale.

Îmbunătăţesc viaţa sexuală
În caz de febră sau de durere în gât e suficient să se bea un pahar zdravăn cu suc de pere. Antioxidanţii pe care-i conţin aceste fructe întăresc sistemul imunitar şi ameliorează respiraţia îngreunată. Potrivit oamenilor de ştiinţă, perele conţin o substanţă benefică ovarelor, substanţă care, în rândul bărbaţilor, declanşează mai rapid erecţia.

Pont! Bogate în cupru, vitamina C, magneziu şi bor, perele sunt indicate în prevenirea şi în tratarea osteoporozei. În plus, borul are rol şi în fixarea calciului.