Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Smirna este răşina unui arbore ce creşte pe ţărmurile deşertice de la Marea Roşie. Aceasta are o mireasmă specială şi proprietăţi vindecătoare excepţionale, fiind utilă atât în răceli, cât şi în indigestie sau în cazul circulaţiei periferice deficitare.

Bune pentru dureri de cap
În sezonul rece, smirna poate fi folosită în prevenţia şi tratarea infecţiilor respiratorii. În acest sens se fac fumigaţii (se aşază smirna pe o farfuriuţă şi i se dă foc) în dormitor. Substanţele volatile ce se răspândesc în încăpere au efecte imunostimulente şi antiinfecţioase.
Dacă aveţi deja guturai, gripă sau bronşită: puteţi lua de trei-patru ori pe zi câte o linguriţă cu tinctură de smirnă diluată în puţină apă. Acest preparat are şi rolul de a combate eficient stările de greaţă şi durerile de cap ce apar în timpul afecţiunilor respiratorii. Tratamentul trebuie urmat timp de o săptămână, maximum două. Tinctura se face din 10 g smirnă şi 100 ml alcool alimentar de 90 de grade, ce se lasă vreme de şapte zile la macerat într-un borcan închis ermetic.

Infuzia, binevenită în caz de mâini şi picioare reci
În caz de indigestie sau balonare luaţi infuzie din smirnă: jumătate de pahar înainte de masă şi cealaltă jumătate la câteva minute după ce mâncaţi. De asemenea, împotriva oboselii ori asteniei se iau 20-30 de picături de tinctură de smirnă diluate în puţină apă, de patru-şase ori pe zi, iar pentru stare de panică, nelinişte şi incapacitate de concentrare sunt recomandate fumigaţii cu smirnă în camera de lucru sau în dormitor. Pentru mâini şi picioare reci (adică împotriva circulaţiei periferice deficitare) se va face frecţie, energic, cu infuzie concentrată de smirnă. Infuzia se face din una-două bobiţe de smirnă la un pahar cu apă clocotită, ce se lasă la dizolvat vreme de o jumătate de oră.

Atenţie! Femeile gravide nu au voie să folosească smirna pe cale orală (sub formă de infuzie, tinctură), întrucât aceasta poate conduce la apariţia contracţiilor specifice naşterii.

• Pentru sănătatea şi siguranţa dumneavoastră nu folosiţi intern decât smirnă procurată din magazine şi farmacii naturiste, despre care se scrie clar pe ambalaj că poate fi administrată pe cale orală.