Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Asimilate uşor de organism, tincturile din plante sunt de cele mai multe ori de nesuplinit, fiecare avându-şi propriul rol în ameliorarea sănătăţii noastre. Să pătrundem în minunata lume a tincturilor aducătoare de sănătate.

Adio hematoame!
Una dintre cele mai preţioase plante medicinale folosite de-a lungul timpului, tătăneasa este un remediu excelent în tratarea rănilor, leziunilor interne şi externe, inflamaţiilor articulare, contuziilor şi hematoamelor. Pentru prepararea tincturii de tătăneasă se folosesc câteva rădăcini proaspete, curăţate şi spălate bine, puse într-un vas de sticlă, peste care se toarnă rachiu de secară sau de fructe. Amestecul se lasă la macerat două săptămâni, se filtrează şi se păstrează la rece, în sticle mici. Atenţie! În cazul folosirii pentru uz intern, tinctura de tătăneasă se va dilua în apă sau se va combina cu ceai.

Nucile verzi stimulează activitatea glandei tiroide
Nucile verzi nu sunt doar un deliciu al pofticioşilor, ci şi un remediu natural excelent în tratarea diferitelor maladii. Bogate în taninuri şi iod, cojile au efecte antiinfecţioase, depurative şi stimulatoare ale activităţii tiroidei. Trebuie doar să profitaţi de efectele lor miraculoase! Tinctura se prepară astfel: se pun într-un borcan 20 de linguriţe cu pulbere de coji verzi, obţinută din măcinarea cojilor la râşniţa de cafea, peste care se toarnă o jumătate de litru de alcool alimentar. Se lasă la macerat două săptămâni, se filtrează, iar lichidul obţinut se păstrează la rece. Se recomandă consumul unei linguri cu tinctură diluată în apă, de trei-patru ori pe zi.

De folos în diabet
Cu efecte microbiene, antihipertensive şi antiinflamatoare cunoscute încă din Antichitate, tinctura de salvie - ca şi uleiul volatil, infuzia sau vinul - contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate ce o recomandă în terapia diabetului, dar ajută totodată şi la curăţarea sângelui şi la prevenirea bolii Alzheimer.
De asemenea, tinctura de salvie este folosită şi ca echilibrant nervos şi hormonal, stimulant al activităţii cerebrale şi al memoriei.
Tinctura de salvie se prepară foarte uşor: peste două linguri cu plantă mărunţită se pune un sfert de litru de alcool alimentar de 90 de grade, iar compoziţia se lasă la macerat două săptămâni. Se strecoară şi se păstrează la rece, în sticluţe mici.
Tinctura miraculoasă se poate obţine şi din pulbere de plantă. Peste zece linguri cu pulbere de salvie măcinată la maşina de cafea se toarnă o jumătate de litru de alcool alimentar de 90 de grade, ţuică de casă sau votcă şi se lasă două săptămâni la macerat la rece. Se filtrează, iar amestecul obţinut se păstrează la frigider. Se recomandă consumul unei linguriţe cu tinctură dizolvată în puţină apă, de trei ori pe zi.
Considerată un adevărat miracol pentru neplăcerile provocate de menopauză, tinctura de salvie are rolul de a reduce apariţia bufeurilor. În acest caz se recomandă o cură de cinci săptămâni. Nu în ultimul rând, specialiştii spun că tinctura de salvie este excelentă şi în cazul transpiraţiei în exces.
De asemenea, se recomandă consumul tincturii de salvie la astenia de primăvară, administrată împreună cu ceai calmant de sunătoare sau tei, dar şi pentru îmbunătăţirea stării generale de sănătate.

Propolisul, penicilina românească
Numit şi clei de albine sau penicilina românească, propolisul este poate unul dintre cele mai miraculoase remedii împotriva îmbătrânirii, dar şi în tratarea acneei, astmului, artritei, arsurilor, aftelor, gripei, diareii, gutei, dar şi a psoriazisului, a durerilor dentare şi a ulcerului. Pentru prepararea tincturii de propolis se pun la macerat zece grame de propolis solid în 100 ml de alcool rafinat. Se lasă la macerat opt zile, amestecând continuu. Pentru că soluţia de propolis nu se dizolvă în lichid, tinctura se va administra pe pâine sau pe zahăr cubic. Se recomandă zece picături de câteva ori pe zi, puse pe miez de pâine sau pe zahăr.

• În prepararea tincturilor de calitate este interzisă folosirea alcoolului etilic şi a spirtului medicinal, care pot provoca grave probleme de sănătate; astfel, se vor folosi doar alcool alimentar, votcă sau rachiu făcut în casă.
• Tincturile îşi păstrează valabilitatea timp de doi ani.