Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Ardeiul iute nu aduce doar savoare în mâncare, ci este de mare ajutor şi în diverse probleme de sănătate ce implică dureri şi inflamaţii. De asemenea, îmbunătăţeşte activitatea inimii, curăţă arterele şi protejează sistemul nervos.

Eficace contra abceselor dentare
Specialiştii afirmă că ardeiul iute este cel mai eficient sub formă de pudră, deoarece, prin uscare, acizii care pot da efecte negative sunt eliminaţi.
Pudra de ardei iute este un remediu excelent în vindecarea infecţiilor apărute la nivelul gingiilor, dar şi a abceselor - se pune pe periuţa de dinţi şi se curăţă dinţii.

Fiertura, de folos pentru gât inflamat
Persoanelor bolnave de gripă, dar şi celor cu probleme de circulaţie sangvină li se recomandă, de asemenea, consumul de ardei iute. În caz de congestie a sinusurilor se va adăuga ardei iute într-un pahar cu apă şi se va trage uşor pe fiecare nară. Nasul se va desfunda imediat.
Împotriva durerilor de gât se recomandă ceai de ardei iute preparat dintr-o jumătate de linguriţă cu ardei iute pulbere, jumătate de linguriţă cu suc de lămâie proaspăt, o linguriţă cu miere şi o ceşcuţă cu apă. Mod de preparare: se fierbe apa, se toarnă într-o cană şi se adaugă praful de ardei, sucul de lămâie şi mierea. Se consumă de trei ori pe zi.

Stopează dependenţa de alcool
Împotriva alcoolismului se recomandă tinctura de ardei iute. Mod de preparare: se taie mărunt doi-trei ardei iuţi care se amestecă bine cu 100 ml alcool. Se lasă la macerat la temperatura camerei două săptămâni, apoi se filtrează. Se vor folosi cinci-zece picături de tinctură în fiecare zi.

Pont! Persoanele friguroase pot consuma la nevoie puţin ardei iute roşu.
Atenţie! Consumat în exces, ardeiul iute poate duce la arsuri sau la ulcer gastroduodenal.