Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Seminţele de chimen se folosesc uscate, întregi sau măcinate fin. Indiferent de varianta pentru care optează fiecare, acestea trebuie păstrate în plicuri de hârtie, în borcane sau în cutii din carton, de preferat închise la culoare şi ferite de lumină, căldură sau umezeală. Doar aşa seminţele îşi pot păstra calităţile. Acestea au un gust înţepător, uşor iute şi dulce-amărui, dar şi o aromă caracteristică. Însă, dincolo de gust, chimenul face minuni pentru sănătate dacă ştiţi să-l utilizaţi corect.

Vine de hac şi astmului
Pentru că e iarnă şi răceala dă târcoale tuturor e bine de ştiut că infuzia de chimen şi uleiul volatil pot ameliora stările provocate de bronşita cronică, dar şi de astm şi astmul alergic. Şi asta întrucât chimenul, pe lângă efectul antispastic, are în aceste afecţiuni şi un efect expectorant, ajutând la eliminarea secreţiilor în exces de pe căile respiratorii. De asemenea, uleiul volatil este antihistaminic, adică ajută la calmarea reacţiilor alergice la nivelul aparatului respirator. Iată cum se prepară uleiul: la jumătate de litru de ulei de măsline sau de floarea-soarelui se pun zece linguri cu pulbere de seminţe de chimen, apoi se lasă la macerat, la soare, vreme de două săptămâni, după care se filtrează. Se adaugă 15 picături de ulei volatil de chimen, iar preparatul astfel obţinut se pune într-o sticlă închisă la culoare, care se păstrează în locuri întunecoase şi reci.

Pulberea, bună contra diareii
Pulberea, ce poate fi obţinută prin măcinarea seminţelor uscate cu ajutorul unei râşniţe, se poate păstra la frigider maximum o săptămână, într-un borcan închis ermetic. Cantitatea de pulbere administrată diferă în funcţie de afecţiune. De exemplu, pentru diaree sau colită de fermentaţie se administrează pulbere de seminţe de chimen amestecată în proporţii egale cu pulbere de frunze de mentă. Sunt suficiente patru-şase linguriţe din această combinaţie luate zilnic, timp de una-trei săptămâni. În plus, pulberea de chimen determină o uşoară scădere a glicemiei.

Infuzia stimulează lactaţia
Infuzia de chimen, ce se obţine din una-două linguri cu plantă la o cană cu apă clocotită, e indicat să fie băută înainte sau după mesele principale, în funcţie de afecţiune. În plus, pentru a vă bucura la maximum de proprietăţile plantei trebuie consumată cât mai caldă posibil. Iată însă pentru ce afecţiuni este recomandată. Proaspetele mămici pot consuma zilnic trei căni cu infuzie de chimen îndulcită cu miere, pentru a stimula lactaţia. În plus, aceasta are efect şi asupra bebeluşului, reducând incidenţa colicilor. În caz de deficit de fier în organism se bea câte o cană cu infuzie dimineaţa şi seara, pe stomacul gol. În schimb, în cazul sindromului de colon iritabil sau spastic se vor bea zilnic două-trei căni cu infuzie zilnic, timp de două săptămâni, se face o pauză de patru zile, şi apoi urmează încă două săptămâni de tratament.

Se ia în combinaţie cu mentă în caz de greaţă
Infuzia se mai recomandă şi în cazul valorilor crescute ale colesterolului şi trigliceridelor, tot în cură de patru săptămâni, iar în caz de greaţă se bea infuzie de chimen în amestec cu mentă, de preferat cam jumătate de litru pe zi, înaintea meselor principale. În cazuri mai grave, cum ar fi gastrita, chimenul sporeşte secreţia de sucuri digestive, are efect calmant şi protejează mucoasa gastrică dacă se administrează în cure de trei săptămâni cu două-trei căni de infuzie pe zi, apoi pauză de zece zile, după care se va relua cura.

Tinctura contribuie la concentrare
În caz de incapacitate de concentrare mentală sau de astenie psihică este recomandată tinctura de chimen. Pentru prepararea acesteia se pun într-un borcan zece linguri cu pulbere de seminţe peste care se adaugă 400 ml alcool alimentar de 50 de grade, amestecând continuu. După ce compoziţia devine omogenă, borcanul se închide ermetic şi se lasă la macerat, la loc uscat, vreme de 12 zile. În acest timp se agită recipientul cu conţinutul de câteva ori pe zi. Apoi, preparatul se strecoară, se adaugă zece picături de ulei volatil de chimen, se agită bine, iar extractul astfel obţinut se pune în sticluţe mici. Se administrează o linguriţă de patru ori pe zi, în tratamente cu o durată de una-trei luni.
Tinctura favorizează circulaţia cerebrală, conferă o senzaţie de vioiciune şi tonus mental. Acelaşi tratament se recomandă şi ca adjuvant în depresie.

Cataplasma, utilă la hemoroizi
Cataplasma este utilă în caz de ragade (adică inflamaţii ale sânilor la alăptare), inflamaţia testiculelor sau vindecarea hemoroizilor. Aceasta se poate face din fructe de chimen macerate în apă caldă vreme de patru ore. Pentru ragade însă se pot face şi cataplasme cu seminţe de in şi de chimen.

• Doamnele la menopauză care se confruntă cu simptome cum ar fi osteoporoza, astenia sau depresia pot lua zilnic trei linguriţe cu pulbere de chimen în cure de 30 de zile, urmate de o lună de pauză, după care se poate relua tratamentul.

Ştiaţi că...
... pentru a scăpa de halenă puteţi mesteca seminţe de chimen după şi între mese?
... uleiul volatil de chimen (pe care-l puteţi găsi în magazinele cu specific naturist) este eficient împotriva infecţiilor cu Candida albicans sau Aspergillus?
... consumul regulat de chimen ţine cancerul la distanţă? Acesta împiedică mutaţiile celulelor normale spre celulele canceroase, fiind un protector contra bolii canceroase care afectează stomacul, intestinele, ficatul sau pancreasul.
... seminţele de chimen acţionează ca un laxativ natural?
... chimenul este de un real ajutor persoanelor care suferă de insomnie?
... este recomandat ca adaos la mâncărurile ce produc gaze?