Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Când spunem că populara plantă muşcata, originară din Africa, este un panaceu nu exagerăm cu nimic. Tinctura obţinută din muşcată are virtuţi extraordinare, reuşind să trateze cu succes multe afecţiuni precum cele stomacale, diareea, hipertiroidia sau epilepsia.

Elimină toxinele
Pentru a scăpa de hipertiroidie, numită popular guşă, puteţi folosi următoarea tinctură. Un pahar cu frunze tocate se mută într-un borcan de sticlă, se toarnă 500 ml ţuică şi se lasă la macerat timp de 30 de zile, cu vasul închis etanş, agitând periodic. Se strecoară şi se stoarce bine. Se bea câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Pentru o cură de tratament este nevoie de două doze (un litru de tinctură).
Pentru eliminarea toxinelor care apar în organism după procedurile de chimioterapie sau citostatice, se prepară ceai din trei frunze rotunde de muşcată, infuzate în 250 ml apă fierbinte. Se lasă până la răcirea apei. Ceaiul se bea în timpul zilei, câte o înghiţitură la fiecare oră (în niciun caz nu se bea tot paharul o dată!).

Sprijină funcţiile pancreasului
Pentru calmarea afecţiunilor stomacale şi diareii preparaţi infuzie din nouă frunze de muşcată şi 250 ml apă fierbinte, care se lasă să se răcească. Ceaiul se bea de trei ori pe zi, câte o treime de pahar, înainte de masă, şi ultima dată seara, înainte de culcare.
Mai ales la diabetici se întâmplă uneori ca diareea să apară fără nicio legătură cu intoxicaţiile alimentare. Atunci se prepară o tinctură din trei linguri pline cu terci de frunze şi flori, amestecate cu 100 ml alcool dublu rafinat. Se lasă la macerat timp de trei zile, la întuneric. Se beau câte 20 de picături, cu o lingură cu apă. Cei care vor să evite alcoolul pot prepara o infuzie din două linguriţe cu terci din frunze şi flori, amestecate cu un pahar cu apă fiartă şi răcită, care se lasă peste noapte, se strecoară şi se bea a doua zi, împărţită în şase doze. Se ameliorează nu numai starea aparatului digestiv, dar şi funcţia pancreasului, a inimii, se restabileşte nivelul de glicogen în ficat şi se reglează tensiunea arterială.

Eficientă în epilepsie
Pentru tratarea epilepsiei se prepară un amestec din 250 ml de zer rece, trei linguri cu vârf cu frunze şi flori mixate de muşcată, o sticluţă cu tinctură farmaceutică de odolean sau de talpa-gâştei şi se macerează timp de 14 ore. Înainte de culcare, în amestec se adaugă făină, eventual combinată cu tărâţe, ca să obţineţi un aluat, din care se modelează o turtă moale precum plastelina. Turta se aplică pe plexul solar. Se pansează cu o faşă elastică şi se lasă până dimineaţa. În acelaşi timp se administrează tinctura de muşcată, câte 15-20 de picături, de trei ori pe zi, înainte de masă sau la o oră după masă. Este o metodă auxiliară în tratamentul epilepsiei.