Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Binefacerile terapiilor naturiste au existat încă de acum câteva mii de ani, plantaţiile de măslini constituind o bogăţie de mare preţ în toate timpurile. De la simplul consum al măslinelor până la tratamentele cu frunze şi fructe, există mai multe remedii naturiste, unele dintre ele fiind împărtăşite şi de maica Anastasia, de la Mănăstirea Celic Dere. Măslinele ne scapă de boli precum anemii, arsuri, constipaţie, diabet zaharat, dischinezie biliară şi chiar cheratoză. Dacă o crenguţă cu frunze ne scoate din cele mai cumplite stări de anxietate, e bine totuşi să ştim care dintre măsline sunt şi tămăduitoare.

Aerul din Grădina Ghetsimani, binefăcător pentru nenumăraţi creştini
Încă de pe vremea Mântuitorului, în Ţara Sfântă existau imense plantaţii de măslin, de la Gaza până în Valea Hebronului. Cea mai căutată zonă cu măslini, unde trăitorii din acele timpuri îşi căutau pacea sufletească, dar şi tămăduirea trupească, era Grădina Ghetsimani, situată la baza Muntelui Măslinilor din Ierusalim, unde Mântuitorul poposea adesea pentru a se ruga. Acolo veneau toţi cei care aveau dureri de cap, tulburări ale somnului, depresii, iar după câteva ore de rugăciune, timp în care respirau aerul proaspăt al grădinii cu măslini, plecau acasă vindecaţi. Creştinii din întreaga lume şi-au găsit alinarea în acel loc, unde şi astăzi cei care ajung acolo se tămăduiesc trupeşte şi sufleteşte.

O crenguţă cu frunze alungă anxietatea
Un măslin este o încântare pentru privitori, iar efectele folosirii fructelor şi frunzelor acestuia sunt pe măsură. De mii de ani, roadele pomului de măslin au fost considerate un leac universal, fiind folosite proaspete, uscate sau conservate. Frunzele de culoare gri-argintiu sunt foarte groase şi se reînnoiesc din doi în doi ani, fiind folosite în diferite tratamente naturiste. Uleiul, frunzele şi fructele sunt un adevărat medicament în afecţiuni precum: abcese, boli hepatice ori digestive, anemii, arsuri, constipaţie, diabet zaharat, dischinezie biliară, dureri diverse, entorse, furuncule, hipertensiune, hepatite, litiaze renale sau biliare, nevrite, parodontoză, reumatism sau viermi intestinali. O crenguţă de măslin, ţinută în casă, lângă icoană, face cât zeci de terapii pentru persoanele aflate în stări de anxietate, în sensul că, prin simpla privire a acesteia timp de 10-15 minute, se instalează o stare de linişte pe care nimeni nu şi-o poate explica.

Fiertura reglează glicemia şi trigliceridele
În 500 ml apă rece de izvor se pun 20 de frunze uscate de măslin şi se lasă la macerat timp de 12 ore. După acest timp se încălzeşte lichidul obţinut, până când ceaiul începe să fiarbă. După primul clocot, vasul se ia de pe foc şi se lasă acoperit timp de cinci minute. Se strecoară totul şi se păstrează într-un alt vas, de sticlă, iar fiertura obţinută se bea cu înghiţituri mici, de-a lungul întregii zile. Tratamentul se face pe parcursul a 30 de zile şi se poate repeta din două în două luni, reglându-se valorile glicemiei, colesterolului şi trigliceridelor, timp în care are loc şi o puternică detoxificare a organismului.

Cheratoza, estompată cu suc
Lichidul obţinut din măslinele proaspete, neconservate, este indicat pentru tratarea mai multor boli cronice. Compoziţia chimică a fructului cuprinde o paletă extrem de variată: apă, vitaminele A, B, C, E, săruri minerale, uleiuri, sulf, fosfor, mangan, calciu, fier, magneziu. Consumul sucului asigură o bună digestie, având efect laxativ şi emolient, drenând lichidul biliar şi stimulând buna funcţionare a ficatului. El se obţine relativ simplu: se scot sâmburii din 100 g măsline, apoi se trec printr-un storcător de fructe, care separă sucul de pulpă. Cantitatea de suc obţinută se consumă pe parcursul unei zile. După 10 zile de tratament va avea loc o revigorare a întregului organism. De asemenea, măslinele scad considerabil valorile colesterolului şi ajută la vindecarea leziunilor şi chiar a cheratozelor.
Pont! Salata verde în combinaţie cu măslinele ajută la drenarea limfei.

Atenţie la ce cumpăraţi!

Trebuie să fiţi foarte atenţi atunci când cumpăraţi măsline. Cele verzi sunt considerate a fi cele mai sănătoase, fiind culese înainte de a începe să se coacă. Acestea au un gust uşor acrişor şi sunt mai puţin amare decât celelalte sortimente. Pe locul al doilea ar fi măslinele roşii, care se obţin din cele verzi, fiind supuse unui anumit tip de fermentare, în urma căreia acestea capătă o nuanţă roşiatică. Mai puţin sănătoase sunt măslinele care au culoarea negru închis. Acestea se obţin pur şi simplu prin înnegrire, transformare care are loc, în cel mai fericit caz, prin oxidare la aer. Culoarea poate fi însă intensificată prin procedee mult mai nocive pentru sănătate, cum ar fi adăugarea de coloranţi sintetici. Din acest motiv este bine să cumpăraţi măsline de culoare brună, care sunt puţin mai sărate, dar netratate.

• Datorită conţinutului de clorofilă, frunza de măslin poate fi folosită preventiv împotriva aterosclerozei.