Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Pentru a-şi menţine echilibrul psihic şi fizic, fiecare persoană trebuie să consume între 300 şi 420 de miligrame de magneziu pe zi. Ţinând cont de faptul că statisticile arată că trei din patru persoane au un aport insuficient de magneziu, doctor Oz a făcut un top al celor mai bogate zece alimente într-una dintre emisiunile sale (The Dr. Oz Show).

Salata verde
Conţine mult magneziu, care stimulează celulele din organism. În plus, are un rol foarte important în restabilirea şi menţinerea echilibrului nervos.

Orezul brun
Iubitorii de orez sunt fericiţi, însă trebuie specificat faptul că cel bogat în magneziu e produsul brun, care conţine circa 84 mg. Iar dacă este combinat cu fasolea neagră şi cu alte legume, succesul este garantat, întrucât organismul se va bucura şi de alte vitamine şi minerale.

Fasolea roşie
Deşi destul de puţin folosită la noi, doctorul Mehmet Oz o recomandă deoarece: o cană cu boabe de fasole roşie conţine 70 mg magneziu, fiind astfel o sursă importantă de proteine şi fibre.

Fasolea neagră
Mai bogată în magneziu decât fasolea roşie, o cană cu boabe de fasole neagră conţine 120 mg mineral, de aceea e bine să fie consumată cât mai des.

Bananele
Pe lângă faptul că sunt extrem de săţioase, bananele conferă energie, dar şi un aport important de magneziu şi potasiu.

Lintea
O cană cu linte aduce un aport însemnat de proteine, fibre şi 72 mg magneziu. Doctor Oz precizează că lintea este un substitut excelent pentru carne, asigurând nutrienţi importanţi şi favorizând o digestie mai bună.

Terciul de ovăz
Persoanele care cosumă la micul dejun o cană cu terci de ovăz sunt mai energice pe parcursul întregii zile, o cană cu terci de ovăz aducând un aport de 61 mg de magneziu.

Quinoa
Nici acesta nu-i un produs foarte des întâlnit în bucătăriile românilor, dar ar fi bine să înceapă să fie. Quinoa conţine proteine complete, iar numai o jumătate de cană cu produs aduce un aport de 118 mg magneziu, ceea ce e excepţional.

Spanacul
O jumătate de cană cu spanac opărit conţine 78 mg magneziu, dar şi o cantitate însemnată de calciu, ceea ce înseamnă beneficii în plus pentru organism.

Pâinea din făină integrală de grâu
Chiar dacă mulţi specialişti de pe plaiurile mioritice critică pâinea, de orice fel, doctor Oz o recomandă cu căldură pe cea integrală, din grâu. Pentru o gustare energizantă, specialistul dă următorul exemplu: un sandviş cu unt de arahide şi felii de banană.

Pont! Consumând cât mai multe alimente bogate în magneziu va dispărea senzaţia de somnolenţă şi de oboseală continuă.

Stresul poate duce la carenţe

Principalele simptome ale deficitului de magneziu sunt: nervozitate, iritabilitate, oboseală, tulburări de somn, anxietate şi uneori chiar crampe musculare şi furnicături. Însă trebuie reţinute şi cauzele principale ale deficitului de magneziu, care sunt alimentaţia necorespunzătoare pe fondul unei solicitări crescute a organismului (determinată inclusiv de stres). Cu cât suntem mai stresaţi, cu atât pierdem mai mult magneziu. Şi o absorbţie intestinală deficitară poate duce la scăderea nivelului de magneziu din organism.