Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Diferite de alte fructe oleaginoase prin faptul că sunt sărace în grăsimi şi au un conţinut mai ridicat de amidon, castanele comestibile au o textură sfărâmicioasă şi o aromă uşoară, dulce. Consumate fierte sau coapte, măcinate sau adăugate ca atare în supe şi diverse mâncăruri, castanele au numeroase beneficii asupra sănătăţii.

Nu au colesterol
Castanele sunt o sursă importantă de vitamine B6 şi E, dar şi de glucide, potasiu şi acid linoleic - substanţă ce reduce colesterolul şi previne bolile de inimă. Conţin 200 de calorii la 100 g produs, dar acestea nu provin din grăsimi, ci din carbohidraţi. În plus, faptul că sunt lipsite de colesterol şi de sodiu le face o alegere perfectă pentru cardiaci. Fortifică organismul, iar tiamina din conţinutul lor completează rezervele de energie, echilibrează digestia şi metabolismul.

Piureul, elixirul convalescenţilor
Consumate sub formă de piure, castanele îşi păstrează în mare parte vitaminele, fiind un tonic natural extrem de puternic în special pentru persoanele aflate în convalenscenţă, dar şi pentru copii, bătrâni, pentru sportivi sau anemici şi astenici. De asemenea, piureul de castane consumat în mod frecvent poate înlătura sindromul mâinilor şi picioarelor reci. Pentru această problemă se pot face, în paralel, şi băi locale, astfel: se amestecă 15 g frunze de castan mărunţite, 10 g frunze de urzică şi 10 g cimbru. Se pun două linguriţe cu amestec de plantă la un litru de apă fiartă, iar după ce infuzia se filtrează şi se răceşte poate fi folosită la spălat.

Pont! În caz de reumatism se recomandă fierberea a cinci pumni cu castane uscate în trei litri de apă, până când lichidul scade la jumătate. Produsul obţinut se filtrează şi se foloseşte pentru spălături calde ale zonelor afectate.