Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Eliminarea limfei este cea mai sigură metodă de înlăturare a acumulărilor de lichide şi grăsimi din organism, acţionând în principal asupra lanţurilor de ganglioni limfatici. Cu citrice, ceai de drăgaică şi rozmarin se poate realiza un drenaj limfatic pe cale naturală, respectându-se leacurile mănăstireşti preluate de la călugări, pe care le-am aflat de la maica Serafima, din pustie. Prin eliminarea limfei se tratează şi afecţiunile digestive, dermatologice şi neurologice, dar şi cancerele de diferite etiologii.

Citricele scot afară lichidul „bolnav”
Vechii călugări greci, la sfârşitul fiecăruia din cele patru posturi mari, în ultimele trei zile ţineau şi un altfel de post, oarecum deosebit, dar foarte eficient. Acest mod de purificare a organismului este de fapt cea mai sigură metodă de curăţare a limfei. Dimineaţa se dizolvă o linguriţă cu sare de mare în 300 ml apă şi se bea întreaga cantitate. Între timp se pun în storcătorul de fructe patru grepfruturi, două lămâi şi opt portocale. Sucul obţinut se toarnă peste doi litri de apă de izvor şi se bea pe parcursul întregii zile. Pentru ca tratamentul să fie eficient nu trebuie să mâncaţi nimic (cel mult o portocală dacă faceţi căderi de glicemie).
La acest leac al călugărilor s-a mai adăugat în timp o procedură, care constă într-o clismă făcută înainte de culcare şi la care se foloseşte un litru de apă călduţă, în care se adaugă o linguriţă cu zeamă de lămâie. Tratamentul durează două sau trei zile, în funcţie de rezistenţa fiecăruia, şi se ţine doar de patru ori pe an.
Deşi este un leac destul de dificil, acesta e extrem de benefic, pentru că elimină limfa acidă bolnavă din organism. De asemenea, detoxificarea ce se realizează prin intermediul acestui procedeu ajută la creşterea imunităţii pentru o mare perioadă. În trei zile de cură, din organism vor fi eliminaţi aproximativ zece litri de limfă acidă. Aceasta va fi înlocuită cu aceeaşi cantitate de limfă purificată. În cea de-a patra zi se vor consuma fructe şi legume proaspete, urmând ca după două zile să reveniţi la alimentaţia obişnuită.

Rozmarinul, o opţiune utilă
O plantă foarte utilă în dezintoxicarea organismului este şi rozmarinul, plantă care a fost folosită ca remediu încă din cele mai vechi timpuri, şi asta datorită virtuţilor sale medicinale. Rozmarinul este recunoscut pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive, dar şi pentru facilitarea procesului de eliminare a limfei bolnave din organism.
Ceaiul de rozmarin fortifică organismul a cărui imunitate este scăzută. Se fierb în clocot 250 ml apă, peste care se adaugă o linguriţă rasă cu frunze şi flori de rozmarin şi se lasă la infuzat timp de trei minute, după care se strecoară şi se bea călduţ. O cură cu ceai de rozmarin durează 20 de zile, cu o zi de pauză după primele zece zile. Se bea o cană cu ceai seara, înainte de culcare.

Drăgaica previne dereglările compoziţiei sângelui
Dereglarea sistemului limfatic are o mare importanţă în buna funcţionare a organismului, manifestându-se clinic prin umflarea mâinilor sau a picioarelor şi putând evolua în timp chiar până la intoxicarea sângelui. Pentru a putea semnala aceste dereglări, fiecare dintre noi trebuie să ştie că nodulii limfatici se află pe toată suprafaţa corpului, în special pe gât, sub braţe, în zona inghinală şi abdominală. Drăgaica este planta care îi vine de hac limfei în toate anotimpurile, florile sale putând fi folosite atât proaspete, cât şi uscate. Infuzia de drăgaică se prepară dintr-un litru de apă de izvor, care se fierbe până dă în clocot, apoi se pune o lingură cu vârf cu floare şi se acoperă imediat. După trei minute se strecoară şi se bea din două în două ore, cu înghiţituri mici, pe parcursul zilei. Tratamentul cu infuzie de drăgaică se face după cum urmează: o zi da, o zi nu; două zile da, o zi nu; trei zile da. Se poate repeta din trei în trei luni. În toată această perioadă nu se consumă carne, nici alcool. Aceeaşi schemă de tratament are efecte benefice şi în cazul dereglărilor neurovegetative, al retenţiei urinare, calculozei renale, cancerului limbii sau cancerului laringian.

• Limfa poate fi drenată prin masaj cu alifie de sânziene şi activată cu o cană cu ceai de rozmarin, băută cu 24 de ore înainte.

Se „destupă“ procesele fiziologice

Pe lângă dinamizarea circulaţiei limfei în spaţiile intercelulare, drenajul limfatic antrenează toxinele care blochează procesele fiziologice, intensificând toate schimburile nutritive şi eliminarea completă a toxinelor din corp. De asemenea, eliminarea din organism a limfei bolnave întăreşte sistemul imunitar prin stimularea ganglionilor limfatici şi uşurează transportul acizilor graşi şi al colesterolului.

• Limfa circulă prin vase şi prin ganglionii limfatici, hrănind celulele şi ţesuturile organismului.