Main menu

header

de Cristina Cristache

Vezicula biliară, cunoscută ca şi colecist sau fiere, este un organ legat de ficat, lung de circa zece centimetri, a cărui funcţie este aceea de a secreta bila. Aceasta conţine săruri biliare, colesterol, lecitină şi alte substanţe ce contribuie la digestia alimentelor. În momentul în care vezica biliară se îmbolnăveşte sau nu îşi mai îndeplineşte funcţia, apar oboseala, durerile persistente de cap şi stările de rău cauzate în principal de ingestia alimentelor. Medicii recomandă tratamentul chirurgical, însă în cele ce urmează vă vom pune la dispoziţie câteva remedii naturiste care vă pot ţine departe de bisturiu.

Rozmarinul favorizează „procesarea” grăsimilor
Florile de rozmarin sunt renumite pentru efectul lor energizant, dar şi pentru proprietatea de a tonifia organismul, eliminând atât surmenajul fizic, cât şi pe cel intelectual. Substanţele active conţinute de această plantă stimulează secreţiile biliare, favorizând digestia lipidelor şi, mai mult, activează sistemul nervos. Tinctura de rozmarin uşurează contracţia şi golirea vezicii biliare, ajutând procesele digestive. Se realizează din 50 g plantă mărunţită în 250 ml alcool alimentar, se ţine 15 zile agitând des, după care se strecoară. Se va lua de trei ori pe zi câte o linguriţă cu tinctură diluată cu puţină apă, înainte de mese cu 15 minute.

Grepfrutul, bun depurativ
Bogat în vitamine, zaharuri şi acid citric, sucul proaspăt de grepfrut drenează vezica biliară şi ficatul, stimulează funcţia digestivă şi depurativă, fereşte de infecţii şi energizează. Industria farmaceutică îi foloseşte proprietăţile în special în insuficienţă biliară şi fragilitate vasculară.

Sucul de orz susţine ficatul
Sucul de orz este considerat, pe bună dreptate, inamicul toxinelor. Un pahar cu acest preparat, consumat timp de trei săptămâni, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, va drena ficatul şi bila, va stimula sistemul digestiv, va reda tonusul psihic, va feri de alergii, boli de piele şi de dereglări digestive.

Măceşul are efect laxativ
Extrem de bogat în vitamina C şi recomandat atât copiilor, pentru efectul său laxativ, cât şi adulţilor şi vârstnicilor, pentru cele calmante, drenante, stimulante ale sistemului imunitar şi circulator, măceşul acţionează cu succes şi în cazul afecţiunilor biliare şi hepatice. Rădăcina acestuia, tăiată în bucăţele mici, se prepară sub formă de decoct. Se fierb, timp de 15 minute, două linguriţe cu rădăcină în 500 ml apă. Sub această formă, măceşul are efect asupra pietrelor la vezica biliară şi la rinichi. Acelaşi rezultat îl puteţi obţine şi prin combinarea fructelor de măceş măcinate, cu iaurt, supă sau ceai şi prin consumarea amestecului, câte trei linguriţe pe zi.

Cum să eliminaţi calculii biliari peste noapte
O reţetă miraculoasă circulă printre amatorii de terapii naturiste. Despre aceasta se spune că, deşi durează doar o zi, vă poate ajuta să eliminaţi, peste noapte, pietrele la fiere. Iată ce aveţi de făcut: dimineaţa consumaţi mere verzi, organice, nu beţi altceva pe parcursul zilei, decât apă şi ceai de plante. Seara, înainte de culcare, amestecaţi două treimi dintr-o ceşcuţă cu ulei de măsline cu o treime de suc de lămâie proaspăt stors. Culcaţi-vă imediat, dormind numai pe partea dreaptă. Cei care au testat-o spun că surpriza o veţi avea chiar în dimineaţa următoare, când pietrele vor fi eliminate prin scaun.

• Grepfrutul este contraindicat persoanelor hipotensive aflate sub tratament.

Feriţi-vă de carnea grasă!

În cazul în care aţi fost diagnosticaţi cu litiază biliară, cel mai bun remediu pentru a ţine sub control neplăcutele crize este regimul alimentar. Deşi este destul de permisiv, în sensul că nu veţi suferi de foame, trebuie să trataţi cu mare seriozitate alimentaţia. Salatele cu maioneză, sarmalele, friptura de porc şi micii, prăjiturile cu cremă, alunele, alcoolul sunt deosebit de periculoase pentru colecist în general, cu atât mai mult pentru o persoană care are calculi. Cele mai inofensive alimente sunt legumele precum morcovii, cartofii, dovleceii, spanacul, salata verde, tomatele, fasolea verde şi fructele precum merele, perele, prunele, piersicile, strugurii şi pepenii. Se mai recomandă consumul moderat de carne slabă de pasăre sau viţel şi peştele slab, dar şi unele produse lactate, în special iaurtul, laptele bătut şi brânza nefermentată. Lista alimentelor nepermise include preparatele despre care spunem că ne cad greu la stomac şi care pot declanşa crize biliare severe. Aşadar, este bine să evitaţi: alimentele prăjite, carnea grasă, mezelurile, salamurile, toba, şunca de porc, brânzeturile fermentate, produsele lactate grase, produsele de patiserie şi cofetărie, condimentele şi mai ales alcoolul.