Main menu

header

de Daniela Anton

Conjunctivita este cauzată de inflamarea stratului exterior al ochiului şi a pleoapelor interioare. Cauzele afecţiunii sunt destul de variate, de la mersul cu mijloacele de transport în comun, răcelile, alergiile şi mâinile murdare, toate vă pot îmbolnăvi ochii. Iată care sunt simptomele diferitelor tipuri de conjunctivită, cum să vă feriţi de ele şi cum le puteţi trata naturist în cazurile uşoare.

Boala este contagioasă
Pe lângă faptul că este contagioasă, conjunctivita vă poate da o stare neplăcută, pentru că poate fi însoţită de lăcrimare excesivă, mâncărime la nivelul ochilor, înroşire, secreţii şi o senzaţie de nisip în ochi. Atunci când simptomele se agravează este necesar consultul medical de specialitate, pentru că oftalmologul este singurul în măsură să prescrie tratamentul adecvat după o examinare minuţioasă a ochiului şi eventual după recoltarea unei probe din secreţia oculară.
În funcţie de cauză, conjunctivita poate fi de mai multe tipuri. Conjunctivita virală este asociată unei infecţii respiratorii, precum gripa sau răceala. Pentru infecţia virală nu există un tratament garantat să vindece afecţiunea, şi de multe ori poate dispărea, fără aplicarea unui tratament, în cinci până la 15 zile de la debut.
Un alt tip de conjunctivită este cea alergică, ce poate apărea ca reacţie negativă la diferitele tipuri de cosmetice care intră în contact cu ochii, la anumite parfumuri sau medicamente şi din cauza unor alergii obişnuite.
Cea mai gravă formă este cea de conjunctivită bacteriană. Afecţiunea e provocată de contactul cu stafilococi sau streptococi, iar gravitatea ei e stabilită tocmai în funcţie de tipul bacteriei care a cauzat-o.

Sunt bune şi frunzele de coacăz negru
Dacă vreţi să trataţi acasă primele simptome ale bolii, puteţi recurge la câteva tratamente naturiste. Pentru uz intern se aplică: infuzie din iarbă uscată de silur (trei linguriţe la 200 ml apă), care se bea în cursul zilei. Un alt remediu este infuzia din frunze de coacăz negru (o linguriţă la 250 ml apă clocotită), din care se beau două căni zilnic.
Mai puteţi încerca şi o infuzie dintr-un amestec format din 20 g albăstrele, 20 g muşeţel, 20 g nalbă mare, 20 g silur şi 20 g petale de trandafir, din acest amestec se pune o lingură la 200 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze acoperit 15 minute şi se beau două căni pe zi, având efecte de limpezire a vederii.
De asemenea, puteţi face un suc de spanac pe care să-l beţi zilnic pentru a scăpa de conjunctivită. Pentru un efect mai rapid puteţi bea şi de două ori pe zi.

Băi cu flori de gălbenele pentru uz extern
În uz extern, posibilităţile de tratare sunt mult mai diversificate, folosind spălături în zona ochilor, comprese, cataplasme şi instilaţii în ochi cu produse din plante medicinale, care prezintă proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, bacteriostatice, emoliente şi calmante. Spălarea ochilor, compresele pe pleoape şi băile se fac cu infuzii sau decocturi din: flori de gălbenele, albăstrele, muşeţel, nalbă-mare, soc, tei şi coada-şoricelului, frunze de pătlagină, pelin, salvie şi lăcrămioare, petale de trandafir de dulceaţă, herba de sulfină, isop, talpa-gâştei şi turiţă-mare. De asemenea, şi rădăcinile de nalbă-mare, macerate la rece şi apoi fierte zece minute la foc redus, sunt de ajutor. Un alt remediu este format dintr-un amestec din 20 g flori de albăstrele, 20 g flori de gălbenele, 10 g flori de muşeţel, 10 g flori de coada-şoricelului şi 10 g isop pentru infuzie. Puneţi pe ochi comprese cu această soluţie. Un alt tratament este instilarea în ochi de două-trei ori pe zi de infuzie de silur şi muşeţel, în părţi egale, folosind o pipetă sterilizată din sticlă.

• Soluţiile de propolis (5%-10%) sunt de mare ajutor în conjunctivită - se prepară din propolis uscat şi mărunţit într-un mojar, după care se dizolvă în apă caldă, iar soluţia gălbuie-brună se strecoară prin tifon şi se aplică, zilnic, câte trei-cinci picături în fiecare ochi, chiar dacă dau o uşoară senzaţie de usturime.

Nu împrumutaţi ochelarii!

Pentru a evita îmbolnăvirea este recomandat să: dezinfectaţi obiectele care intră în contact cu mâinile şi cu ochii, folosiţi doar şerveţe, prosoape sau ochelari care nu sunt utilizaţi de altcineva, evitaţi atingerea excesivă a feţei, a ochilor şi spălaţi-vă pe mâini cât mai des. Nu întrebuinţaţi cosmetice vechi. Spălaţi-vă mâinile după aplicarea locală a tratamentelor, schimbaţi des faţa de pernă, iar în cazul în care folosiţi lentile de contact, acestea trebuie să fie riguros curăţate şi să nu se împrumute niciodată altei persoane.

• Aplicaţi pe pleoape pliculeţe cu ceai de muşeţel (sau de ceai verde ori negru), după ce le-aţi lăsat timp de 10-15 minute în frigider; remediul elimină senzaţiile de mâncărime şi de durere.