Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Hernia de disc este o afecţiune a coloanei vertebrale tot mai des întâlnită la omul modern, din cauza predispoziţiei spre sedentarism şi limitare la minimum de efort fizic. Chiar dacă nu o vindecă 100%, remediile naturiste ameliorează durerile insuportabile cauzate de această maladie.

Evitaţi să ridicaţi greutăţi
Cea mai mare frecvenţă a herniei de disc apare în zona lombară a coloanei vertebrale, provocând dureri de spate lombare, furnicături, amorţeală şi slăbiciune musculară în extremităţile inferioare. La rândul său, hernia de disc la nievlul gâtului provoacă dureri mai ales ale braţelor şi mâinilor. Cea mai rară, hernia de disc toracică poate fi o cauză a durerilor de spate şi trunchi. Potrivit specialiştilor, cel mai important lucru pe care pacienţii cu hernie de disc trebuie să-l facă este să nu ridice greutăţi. De asemenea, se recomandă folosirea unui brâu, pentru a evita forţările care se pot ivi accidental.

Puneţi comprese cu leuştean
Printre cele mai cunoscute plante ce ajută în ameliorarea durerilor se numără cimbrul. Se recomandă aplicarea compreselor cu cimbru în alcool.
Foarte bune sunt şi cataplasmele din decoct de frunze de frasin, aplicate extern sau cele cu hrean amestecat cu alcool sanitar. La fel de utile sunt şi cataplasmele cu tinctură din rădăcină de leuştean, aplicate pe locul dureros, cele cu năprasnic lăsat în alcool câteva ore sau aplicaţiile cu decoct din trifoi roşu.

Ungeţi-vă cu praf de castane şi miere
Medicina naturistă ne arată că şi răşina de brad poate face uneori minuni în tratarea herniei de disc. Unguentul se prepară astfel: într-un borcan se pun un sfert de răşină de brad şi trei sferturi alcool. Se amestecă, se lasă la macerat două zile, apoi se strecoară printr-un tifon. Se întinde pe locul dureros şi se lasă 20 de ore.
Tratamentul cu castan sălbatic este, de asemenea, foarte util. Castanele, curăţate de coajă, se usucă, apoi se mărunţesc cu râşniţa de cafea până sunt transformate în praf. Se amestecă apoi cu miere, smântână, ulei sau untură în proporţie de 1:1. Produsul obţinut se pune pe locul afecţiunii în strat subţire. Şi infuzia de roiniţă are efect calmant şi analgezic. La o cană cu apă clocotită se adaugă o linguriţă cu plantă uscată şi măcinată.

Remediu străvechi cu jar

Din timpuri străvechi, tratamentul cu jar a fost folosit în cazul bolnavilor de hernie de disc şi este şi acum de un real ajutor. Iată cum se procedează: se face focul cu lemne de esenţă bună, iar când jarul este gata bolnavul se aşază cu spatele gol, pe un scaun, în faţa sobei. Se recomandă 20 de minute dimineaţa şi 20 de minute seara. Rezultatul este uimitor.

Pont! Un tratament excelent este şi aplicarea pe coloana vertebrală a cataplasmelor cu argilă caldă, în două-trei straturi.