Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În caz de greaţă, organismul transmite un semnal, încearcă să arate că nu tolerează ceva ori că are o problemă cu simţul mirosului ori cu echilibrul. Centrul care declanşează starea de greaţă, dar şi de vomă se află în creier, şi este legat - prin intermediul nervilor - de stomac şi de organul echilibrului, respectiv de urechea internă. Din fericire, natura are leacuri şi în acest caz.

Meditaţia uşurează răul de mişcare
Stările de greaţă pot fi semne de boală, dar, de cele mai multe ori, ele reprezintă o modalitate de apărare a organismului după consumul excesiv de alimente sau băutură, după indigestii, după consum de produse alterate, intoxicaţii cu substanţe chimice sau ciuperci. Greaţa poate să apară în timpul sau după un anumit eveniment sau stimul. De exemplu, poate fi vorba despre o cursă „nebună” cu maşina, despre rău de mişcare, un miros neplăcut sau o întâlnire stresantă. De aceea, tot ce trebuie să facă persoana în cauză pentru a scăpa de starea de greaţă este să îndepărteze cauza ce îi produce starea de rău. Dacă acest lucru nu e posibil, poate încerca însă următorul truc: să închidă ochii, să-şi acopere nasul şi urechile şi să se concentreze asupra unui lucru plăcut, pentru câteva minute. Meditaţia, dar şi ghimbirul uşurează adesea răul de mişcare (e indicat fie să se mestece o bucăţică de ghimbir timp de câteva minute, fie să se ia sub formă de capsule, de la magazinele de remedii naturiste). Şi brăţara de presopunctură poate fi de folos împotriva greţurilor.

Muşeţelul cu lămâie ameliorează starea
Alte cauze ale acestei probleme pot fi diverse substanţe iritante din alimentaţie, precum alcoolul, tutunul ori cofeina, caz în care medicaţia antiacidă poate contribui la ameliorarea simptomelor. De ajutor în această situaţie poate fi şi ceaiul de muşeţel sau siropul de lămâie.
Printre afecţiunile care se manifestă prin greaţă se numără: boala Meniere (se recomandă yoga, evitarea stresului), gastroenterita (când e indicat repausul, consumul mare de lichide şi alimentaţia uşoară), litiaza biliară, colecistita şi chiar diabetul sau boala Crohn, însă pentru a pune diagnosticul pentru oricare dintre acestea se recomandă consultul medical şi investigaţiile de specialitate.

• În caz de greaţă mai pot fi de folos şi următoarele trucuri: ceai de mentă (neîndulcit, băut uşor), infuzie de lămâie sau uleiuri esenţiale (de lavandă, magnolie, lăcrămioară). Nu trebuie uitat însă faptul că odihna este foarte importantă.

Atenţie! Greaţa poate fi şi un simptom de sarcină, caz în care o veţi trata doar cu produse recomandate de medic.