Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Bozia nu are un miros plăcut, dar are un rol important în menţinerea stării de sănătate. Planta este utilă în foarte multe situaţii, de la combaterea constipaţiei, obezităţii şi controlarea apetitului alimentar până la gastrită hipoacidă, capacitate de digestie slabă, cistită sau infecţii renale.

Maceratul, eficient în constipaţie
În caz de constipaţie luaţi de trei ori pe zi, înainte de masă, câte una-două linguriţe cu macerat de rădăcină de boz. De regulă, tratamentul durează două săptămâni, apoi se face o pauză de o săptămână, după care poate fi reluat. Acest remediu e util şi pentru combaterea obezităţii şi controlul apetitului alimentar. Fiind un excelent diuretic şi laxativ-purgativ, acesta produce o scădere rapidă în greutate.
Reţetă. Maceratul se obţine din 100 g de rădăcină de boz mărunţită şi un litru cu ţuică; se pun ingredientele într-o borcan şi se lasă la loc întunecat şi răcoros timp de cinci zile.

Pulbere pentru gastrită
Pentru tratarea cistitei sau a infecţiilor renale recidivante e nevoie de o jumătate de pahar cu macerat, de patru ori pe zi, timp de o săptămână. De asemenea, pentru a rezolva problema gastritei hipoacide se ia un vârf de cuţit cu pulbere de rădăcină de boz cu 20-30 de minute înainte de mesele principale.
În caz de indigestie puteţi mesteca timp de zece minute o bucăţică de rădăcină de boz - care este un excelent stimulent gastric.

• Pentru a nu vă confrunta cu un deranj stomacal serios e important să respectaţi dozele recomandate.