Main menu

header

de Dana Purgaru

Argila este o rocă sedimentară alcătuită dintr-un amestec de silicaţi şi de fragmente de cuarţ, mică şi alţi compuşi. Este folosită ca agent terapeutic încă din Antichitate, pentru tratamentul unor inflamaţii interne, în infecţii şi arsuri ale pielii, abcese sau afecţiuni ale tubului digestiv.

Are o compoziţie asemănătoare cu cea a corpului nostru
Argila este bogată în substanţe active din punct de vedere biologic, săruri minerale şi microelemente (magneziu, bariu, beriliu, fier, galiu, cupru, cobalt şi molibden), având o compoziţie asemănătoare cu aceea a corpului nostru. Ea se absoarbe rapid, este un redutabil apărător al organismului împotriva bolilor, are proprietăţi cicatrizante, antioxidante, revigorante şi chiar anticancerigene.
Folosită pentru uz intern sau extern, argila are proprietatea de a se îndrepta spre locul afectat, de a absorbi ceea ce este nociv şi de a elimina toxinele din organism prin tubul digestiv. Argila încorporează aproximativ 40 de minerale cu proprietăţi electromagnetice care reechilibrează toate mediile cu care intră în contact şi se foloseşte, de asemenea, şi cu scop estetic, pentru măşti şi gomaj, ca tonifiant şi redutabil inamic al celulitei.

Albă, galbenă, roşie, verde sau gri
Argila se prezintă sub diverse sortimente: albă, galbenă, roşie, verde şi gri. Cea mai indicată este cea galbenă, deoarece are cel mai mare conţinut de fier, magneziu şi calciu, urmată de argila albă.
Acest pământ viu este folosit ca agent terapeutic fie sub formă de lichid, pentru uz intern, fie sub formă de pansamente şi cataplasme, pentru uz extern.
Dacă se foloseşte ca pansament sau cataplasmă, se face, cu puţin timp înainte de folosire, o pastă omogenă din dizolvarea argilei pisate sau pulberii peste care se toarnă apă, până ce depăşeşte puţin nivelul argilei. Cataplasma se aplică rece peste locurile bolnave şi se ţine circa trei ore sau peste noapte dacă se aplică deasupra organelor interne afectate. Peste această zonă se pune ulterior un bandaj bine strâns.

Excelentă în toate afecţiunile
Pentru uz intern, argila este recomandată în afecţiunile digestive (esofagită, ulcer gastroduodenal, gastroduodenite, enterocolite, parazitoze intestinale, dezinterie, hemoroizi, fisuri anale), afecţiuni hepatobiliare (insuficienţă hepatică şi biliară, dischinezii biliare, colecistite, angiocolite, hepatite, ciroze), boli renale (nefrite, cistite, litiază renală, albuminurie, uretrite, pielite, pielonefrite), afecţiuni genitale (anexite, cervicite, metriţe, eroziuni ale colului uterin, prostatite) şi boli ale aparatului respirator (astm bronşic, bronşite, tuberculoză pulmonară, abces pulmonar, traheite). Face minuni în caz de afecţiuni ORL (rinite, faringite, laringite, sinuzite, otite şi vegetaţii ale urechii), boli neuropsihice (astenie, nevroze, sindrom de suprasolicitare, migrene, nevralgii), afecţiuni stomatologice (granulom dentar, parodontoze, abcese dentare, stomatite, glosite, micoze bucale), afecţiuni endocrine, afecţiuni reumatismale, splenopatii, intoxicaţii, boli metabolice, afecţiuni cardiace, tumori benigne şi unele forme de cancer.
Pentru oricare dintre aceste afecţiuni cura se ţine trei săptămâni şi se pregăteşte cu pulbere sau argilă pisată. Se prepară cu câteva ore înainte de a fi băută. Într-un pahar cu apă se dizolvă o linguriţă cu argilă. În prima săptămână se bea apa de deasupra sedimentului, dimineaţa, pe stomacul gol. Într-a doua şi a treia săptămână se bea tot conţinutul paharului, bine amestecat.

Un pahar dimineaţa, pe stomacul gol
Printre bolile ce pot fi tratate cu ajutorul acestui pământ viu se numără artritele. Pentru aceasta se folosesc trei cataplasme calde pe zi sau se bea câte un pahar cu apă argiloasă dimineaţa, pe stomacul gol, şi un altul cu o oră înainte de cină.
Insuficienţa hepatică şi cea biliară reprezintă alte afecţiuni care se pot trata cu cataplasmele cu argilă, ce se aplică pe zona ficatului de două ori pe zi. De asemenea, crampele produse de pietrele renale pot fi îndepărtate cu un pahar cu apă argiloasă băut dimineaţa pe nemâncate sau de aplicarea de cataplasme pe ariile renale după-amiaza.
Nevrozele şi depresiile sunt şi ele atenuate cu ajutorul argilei. Pentru aceasta se pun cataplasme calde pe ceafă, frunte şi pe coloană.

Cataplasmele îndepărtează durerile
Pentru gastroduodenită şi ulcer se ţine o cură cu un pahar cu apă călduţă în care s-a dizolvat o linguriţă rasă cu argilă. Acesta se bea cu o oră înainte de mesele principale.
Argila face minuni şi în cazul migrenelor, atenuând durerile de cap prin aplicarea unei cataplasme reci pe frunte şi pe ceafă.
În caz de bronşite se recomandă cataplasme reci aplicate pe piept şi pe spate.
De asemenea, în guturai şi sinuzită se va inspira apă argiloasă pe nări, iar în caz de amigdalită şi bronşită se foloseşte apa argiloasă sub formă de gargară.
În plus, argila poate fi utilizată sub formă de cataplasme, pentru nodulii tiroidieni sau mamari, guşă, prostată şi dureri articulare.

Mască pentru întărirea sânilor
Pentru tonifierea sânilor puteţi face o mască astfel: într-un vas se pun 300 g argilă verde foarte fină. Peste ea se adaugă un pahar cu apă caldă, zece picături de ulei esenţial de cimbru, trei picături de ulei esenţial de salvie şi două picături de lavandă. Sânii se masează cu infuzie de salvie şi pătrunjel şi apoi se face o pastă omogenă din compoziţia de mai sus cu care se ung sânii în strat gros. Deasupra se pun comprese îmbibate în infuzia de salvie şi pătrunjel. Masca se lasă trei sferturi de oră, după care se îndepărtează cu o spatulă şi se curăţă cu tampoane demachiante.

Baie curativă
Pentru bunăstarea întregului organism, pentru eliminarea toxinelor şi întărirea sistemului imunitar se pot face băi de argilă în cadă. Pentru o cură se folosesc zece pungi cu argilă de câte 1 kg. În prima zi se pun în cadă două pungi cu argilă peste care se adaugă puţină apă. Apoi se adaugă apă caldă şi se face baie timp de 40 de minute. După baie nu se goleşte cada, iar a doua zi se scoate apa şi se adaugă alte două pungi peste ce a rămas în cadă. Se înmoaie şi apoi se face baie. La fel se procedează şi în următoarele zile, până se epuizează cantitatea de argilă. Se poate continua încă şase zile fără a mai pune argilă; se schimbă doar apa.

Răsfăţ pentru ten
În cazul în care aveţi pielea sensibilă sau uscată puteţi folosi argilă albă, pentru eliminarea toxinelor şi remineralizare. Pentru pielea mixtă sau grasă se întrebuinţează argila verde, ce absoarbe şi reglează secreţia de sebum prea abundentă ce poate asfixia porii. Aceste două măşti pot fi folosite şi pentru a revitaliza părul.

• Pentru uz extern, argila se foloseşte în tratarea plăgilor, degerăturilor, infecţiilor dermatologice atone, eczemelor, ulcerelor varicoase, entorselor, contuziilor, cangrenelor, panariţiului, vulvitelor, vaginitelor, furunculozei, Zonei Zoster, acneei, conjunctivitelor, antraxului, arsurilor, celulitei sau epidermofitiei.
• Nu atingeţi argila cu obiecte de metal sau plastic, ci numai sticlă, porţelan sau lemn.
• În lumbago şi sciatică se aplică pe şale trei cataplasme pe zi, calde, ce se ţin circa trei ore.
• Tratamentul cu argilă nu e recomandat în hernie, constipaţie cronică, tratament cu raze X sau în cazul femeilor aflate la menstruaţie.