Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Apreciat în vechime datorită efectelor vindecătoare pe care le are asupra tuberculozei şi malariei, dar şi la fabricarea bomboanelor medicinale contra tusei, unguraşul sau voronicul, aşa cum mai este cunoscut, e recomandat în tratarea dischineziilor biliare, palpitaţiilor, aritmiilor, eliminarea secreţiilor bronhice sau pentru stimularea poftei de mâncare.

Tratează rănile purulente
Cu efect deosebit asupra rănilor, ulceraţiilor sau a bronşitei cronice, unguraşul este utilizat ca tratament pentru vindecarea tusei, febrei sau stimularea poftei de mâncare. În aceste cazuri se recomandă ceaiul de unguraş, câte o linguriţă cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă. Mod de preparare: se infuzează o linguriţă cu plantă la 200 ml apă clocotită.
În cazul afecţiunilor inimii, ca palpitaţii, aritmii, în special cele pe fond nervos, se recomandă o linguriţă cu plantă ţinută sub limbă timp de zece minute, după care se înghite cu puţină apă.
Infuzia de unguraş este un leac imbatabil şi în cazul dischineziilor biliare. Se vor consuma trei ceaiuri pe zi, înainte de mesele principale.

Se pun comprese pe ulceraţii
Extern, planta se poate folosi sub formă de comprese, cu o infuzie mai concentrată. Pentru obţinerea acesteia se vor pune trei linguriţe cu plantă în 250 ml apă clocotită. Se acoperă zece minute, apoi se strecoară. Se foloseşte în cazul rănilor purulente şi al ulceraţiilor.

• Unguraşul este interzis femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

Pont! Datorită efectului de dilatare a bronhiilor, infuzia de unguraş e utilă în tratarea sinuzitei (se beau trei căni pe zi, până la dispariţia simptomelor).