Main menu

header

de Gabriela Bunea

Dacă v-aţi imaginat vreodată că grăsimile sunt total nesănătoase pentru organism, atunci v-aţi înşelat. Acestea sunt esenţiale pentru sănătatea noastră, aşa că tendinţa de a le elimina complet din alimentaţia zilnică este total greşită.

Cele trans sau saturate sunt nocive
Alimentele conţin diferite tipuri de grăsimi, iar dintre acestea, unele sunt benefice pentru sănătate în comparaţie cu altele. Aşadar, unele dintre acestea ne ajută să ne menţinem o stare bună de sănătate, în timp ce altele au un efect negativ asupra sănătăţii. Trebuie să ştiţi că grăsimile rele, periculoase pentru organism sunt grăsimile trans sau saturate, iar grăsimile bune sunt cele nesaturate.

Uleiul de măsline îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină
Prin conţinutul bogat de Omega 3, uleiul de măsline, nu măslinele, ajută la prevenirea obezităţii, la scăderea colesterolului şi la prevenirea bolilor de inimă. Potrivit specialiştilor, acest aliment conţine o cantitate importantă de acizi graşi monosaturaţi, iar o dietă de acest fel reduce acumularea de grăsime în regiunea abdominală şi îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină.

Uleiul de rapiţă, benefic împotriva depresiilor
Consumat cu regularitate, uleiul de rapiţă are un efect benefic asupra vaselor de sânge. Datorită acizilor graşi pe care-i conţine, acest aliment are un rol important în buna funcţionare a creierului, fiind util împotriva apariţiei depresiilor şi chiar a maladiei Alzheimer.

Uleiul de in luptă cu tumorile
Uleiul de in este recomandat pentru tratarea colesterolului mărit, a problemelor cardiace, dar şi pentru tratarea diverselor afecţiuni oftalmologice sau ale epidermei. Acest ulei conţine şi vitaminele B1, B2, C şi E, dar şi antioxidanţi care luptă împotriva cancerului. Dacă este consumat pe termen lung, uleiul de in tratează anemia, întăreşte sistemul imunitar, inima va deveni mai sănătoasă, iar problemele cardiace vor dispărea.

Uleiul de susan contribuie la diminuarea colesterolului
Folosit foarte mult timp în bucătăria orientală, uleiul de susan este considerat un ulei nobil, ca şi cel de măsline. Poate fi consumat la salate, la prepararea legumelor, a preparatelor din carne de pasăre sau a fructelor de mare. Uleiul de susan presat la rece conţine acizi graşi polinesaturaţi care contribuie la diminuarea colesterolului din sânge şi la reducerea tensiunii arteriale.

Seminţele, alunele şi nucile protejează de apariţia bolilor de inimă
Au un conţinut bogat de grăsimi bune, iar dacă sunt consumate corect pot scădea nivelul colesterolului din sânge. Mai mult, potrivit cercetătorilor, nucile ne protejează împotriva apariţiei bolilor de inimă, fiind o sursă bună de acizi graşi Omega 3.

Soia, sursă importantă de proteine
Soia e săracă în grăsimi saturate, dar e o sursă importantă de proteine, aşa că acest aliment este perfect pentru scăderea colesterolului şi pentru persoanele care au probleme cu inima. Şi laptele de soia reprezintă o foarte bună alternativă şi poate fi consumat împreună cu fulgi de ovăz.

Peştele, bogat în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6
Peştele şi fructele de mare au un conţinut bogat de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, deosebit de importanţi pentru buna funcţionare a inimii şi a sistemului cardiovascular. Acizii graşi Omega 3 şi Omega 6 sunt grăsimi bune, astfel că peştele, precum somonul, heringul, tonul, macroul, scrumbia şi sardinele, trebuie consumat de aproximativ trei ori pe săptămână.

Reduceţi aportul de unt şi smântână!
Pentru a avea o dietă sănătoasă şi echilibrată trebuie să reduceţi consumul de grăsimi rele precum unt, smântână, untură, brânzeturi grase, alimente prăjite şi grăsimi animale, preparate de tip fast-food, produse de patiserie şi carne grasă şi să consumaţi mai multe grăsimi bune, precum ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, de soia, porumb sau rapiţă, dar şi nuci, alune sau seminţe, care conţin cantităţi importante de grăsimi bune.

Ponturi
- Nucile, alunele sau seminţele se consumă separat, nu se combină cu proteine sau carbohidraţi;
- Peştele se mănâncă în combinaţie cu legume;
- Uleiurile se folosesc în salatele de legume.