Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Numai cine nu a văzut desenele animate cu Popeye Marinarul sau cine nu a mâncat niciodată spanac nu ştie că acesta e renumit pentru că dă forţă şi vitalitate. Iar asta nu e tot. Consumată regulat sub formă de suc, planta poate trata foarte multe afecţiuni, printre care şi pancreatita, rahitismul, astmul bronşic sau cardiopatia ischemică.

Alungă depresia
Indiferent că e vorba despre depresii fizice sau nervoase, sucul de spanac poate fi de ajutor. E indicat să se bea câte un pahar cu suc de spanac în fiecare dimineaţă, până la îmbunătăţirea stării. Lichidul poate avea un gust sălciu, dar el poate fi „îmbunătăţit” dacă e combinat cu un strop de suc de morcov şi lămâie.
Pentru ameliorarea stării de rău în caz de pancreatită cronică se recomandă consumul zilnic a 100 de mililitri de suc proaspăt stors în amestec cu 30 de grame de polen (sub formă de pulbere). Remediul trebuie luat zilnic, pe stomacul gol, până când încep să se vadă rezultate (dar cel puţin două-trei săptămâni).

Sucul, util în astm
În caz de rahitism se bea o jumătate de litru de suc pe zi, timp de 21 de zile. Atenţie însă! Lichidul e indicat să se consume în reprize, cu un sfert de oră înaintea meselor principale, iar dacă acest suc e combinat cu o cantitate egală de suc de urzică, atunci şansele de vindecare sunt mult mai mari.
Persoanele care suferă de astm bronşic sau de diabet zaharat e necesar să bea dimineaţa, pe stomacul gol, jumătate de litru de suc de spanac, timp de o lună. Pentru cardiopatie ischemică, pentru hipertensiune arterială, palpitaţii ori ateroscleroză se poate consuma un pahar cu suc de spanac pe zi, pe stomacul gol. În acest mod poate fi folosit şi ca adjuvant în caz de cancer.

• Copiii, bătrânii şi persoanele aflate în convalescenţă trebuie să consume spanac, pentru întărirea imunităţii. În caz de anemie ori demineralizare, sucul trebuie băut în cantităţi egale cu cel de urzică.

Atenţie! Persoanele cu afecţiuni hepatice, reumatism sau litiază renală nu trebuie să consume cantităţi mari de spanac.