Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Siropul de arţar apare în scrierile istoricului roman Plinius Secundus, dar este menţionat şi în papirusuri, ca unul dintre cele mai importante remedii folosite în medicina Egiptului antic. Arţarul, devenit în timp o adevărată vedetă în curele de slăbire, este un bun aliat împotriva răcelilor, benefic în problemele digestive şi un excelent adjuvant în tratarea cancerului şi a nemilosului Alzheimer.

Conţine zinc şi mangan
În zilele noastre, arţarului i se acordă o atenţie deosebită, mai ales datorită calităţilor sevei sale, foarte apreciată ca sirop sau îndulcitor. Zincul şi manganul ce se găsesc în siropul de arţar sunt aliaţii sistemului imunitar, mai ales pentru copii, manganul comportându-se şi ca imunostimulator. Siropul de arţar are şi proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare, eficiente în cancer, diabet şi boli bacteriologice.

Frunzele scad febra
Pentru încheieturi umflate şi ochi obosiţi se folosesc bucăţi de scoarţă şi frunze proaspete de arţar, strivite bine. Puse pe tălpi, frunzele strivite ajută în scăderea febrei. Frunzele de arţar calmează şi durerile de gută dacă sunt aplicate pe locurile dureroase sub formă de cataplasme. Excelente şi în disfuncţiile hepatice, frunzele proaspete de arţar se pun pe locurile dureroase sub formă de comprese şi se ţin până la trecerea durerii.
Este bine de ştiut că frunzele proaspete, strivite, au o acţiune calmantă asupra pielii iritate.

Seminţele dau poftă de mâncare
Pentru creşterea poftei de mâncare sau a atenuării durerilor din zona ficatului se recomandă seminţe de arţar uscate şi râşnite foarte bine. Pulberea astfel obţinută se administrează cu 20 de minute înainte de masă, câte o linguriţă.

Reţetă pentru curele de slăbire

Persoanele care vor să slăbească pot folosi cu succes următorul preparat: trei litri de apă se combină cu o ceaşcă de suc de lămâie, o ceaşcă de sirop de arţar şi o linguriţă cu piper cayenne. Se agită înainte de a fi băut şi se consumă până la 12 pahare pe zi. Efectul este garantat!

Ponturi!
- Pentru a obţine un litru de sirop este nevoie de 40 litri de sevă;
- Infuziile din frunze de arţar ajută la curăţarea tenului;- Introduse în şosete, frunzele de arţar sunt revigorante pentru „picioarele grele”.