Main menu

header

de Liliana Simidon

La început de iarnă este foarte important ca organismul să fie întărit, pregătit să facă faţă temperaturilor scăzute şi infecţiilor respiratorii, virozelor, gripelor şi răcelilor ce-l pândesc. Există câteva „trucuri verzi” ce ajută în acest caz.

Odihniţi-vă bine noaptea şi alungaţi stresul
În primul rând, trebuie să fie eliminaţi factorii ce contribuie la scăderea sistemului imunitar, cum sunt: stresul, oboseala accentuată, poluarea, stările depresive, lipsa unui somn profund şi odihnitor, alimentaţia plină de conservanţi şi coloranţi, alcoolul în exces, tutunul şi sedentarismul.
Astfel, e foarte important ca organismul să fie hrănit corespunzător, să existe un aport important de vitamine, minerale şi enzime, ce se pot lua din hrana zilnică - mâncaţi cât mai multe legume şi fructe în stare crudă şi cereale sub formă de terciuri, căci astfel ele vor furniza „carburant” pentru activităţile dumneavoastră zilnice.

Faceţi mişcare chiar dacă e frig
Încercaţi să nu aveţi variaţii mari de greutate, pentru că şi persoanele foarte slabe, dar şi persoanele grăsuţe sunt predispuse la infecţii şi se vindecă greu. De asemenea, este important să aveţi o condiţie fizică bună, să încercaţi să staţi cât mai mult timp în aer liber, chiar dacă e frig, şi să faceţi mişcare ori de câte ori puteţi, deoarece sedentarismul este un mare duşman al sănătăţii şi implicit al sistemului de autoapărare.
Învăţaţi să respiraţi corect, căci o bună oxigenare a sângelui activează „soldăţeii” sistemului imunitar, grăbind totodată vindecarea, dar are şi marele avantaj că ajută la oxigenarea optimă a creierului.
Somnul la ore regulate, profund şi odihnitor este un aliat al imunităţii, aşa că asiguraţi-vă un minimum de şapte ore de somn pe noapte.

Siropul de ceapă: antibiotic natural
Nu uitaţi faptul că, atunci când oamenii sunt „măcinaţi” de depresii, gânduri negre şi frustrări, aceştia devin vulnerabili în faţa bolilor, deoarece sistemul imunitar are nevoie de putere. Pentru a-l ajuta să lupte, să poată ţine la distanţă toate bolile, este bine să începeţi sistematic să faceţi anumite tratamente, pentru a trece cu bine acest sezon. Astfel, bucuraţi-vă din plin de echinacea, ce are certe proprietăţi imunostimulatorii şi imunomodulatorii. Aceasta poate fi folosită sub formă de ceai, de capsule, de tinctură sau de pulbere; alegerea vă aparţine.
Cimbrul este un antibiotic natural, de care în acest sezon ar trebui pur şi simplu să abuzaţi: fie că îl presăraţi pe mâncare, fie îl folosiţi sub formă de pulbere, de ceai, de tinctură sau de ulei pentru frecţie, trebuie să nu vă lipsească din meniul zilnic. Şi siropul de ceapă este binevenit, dar acesta numai pentru persoanele care nu au probleme cu nivelul glicemiei. Se procedează astfel: se iau şase cepe mari, se taie felii subţiri şi se combină cu opt linguri cu miere. Compoziţia se pune într-un castron de porţelan şi se amestecă bine cu o lingură de lemn de câteva ori pe zi. Se lasă la macerat o zi şi o noapte, după care se strecoară bine printr-un tifon, şi conţinutul se pune într-un recipient de sticlă. Se administrează în fiecare zi câte trei linguri.

Apelaţi la beneficiile propolisului, polenului şi lăptişorului de matcă
Alţi aliaţi în acest sezon în încercarea de a ţine la distanţă răcelile sunt propolisul, polenul şi lăptişorul de matcă. De asemenea, un alt mijloc de stimulare a capacităţii de autoapărare a organismului îl reprezintă consumul sporit de vitamina A, foarte necesară pentru orice problemă a pielii şi mucoaselor, ştiindu-se că acestea sunt prima barieră în drumul agenţilor infecţioşi. Sursele cele mai importante de vitamina A ce pot fi folosite în acest sezon sunt: morcovii - folosiţi fie sub formă de salată, fie sub formă de suc, dar numai obţinut în casă -, varza, spanacul, dovleacul şi laptele.
Grupa vitaminelor B, supranumite „vitaminele bunei dispoziţii”, este şi ea esenţială acum. Surse importante sunt: drojdia de bere, untul, tărâţele de grâu, soia şi nucile.
Vitamina C, cunoscută ca „vitamina imunităţii”, se găseşte din plin în: cătină, măceşe, pătrunjel verde şi citrice (în special lămâi, portocale şi grepfrut).
Vitamina D este şi ea de folos. Se poate lua din: unt, gălbenuş (în special din oul de prepeliţă), cereale integrale cât mai puţin procesate şi lapte de vacă.

• Cura cu oţet de mere cu miere, urmată pe perioade lungi, susţine sistemul de apărare al corpului.