Main menu

header

de Daniela Anton

De mai bine de 15 ani, fructul noni a devenit cunoscut în lume şi ca preparat natural terapeutic, disponibil sub formă de suc sau de sirop. Substanţele conţinute de noni, ce nu se mai regăsesc în nicio altă sursă naturală, s-a dovedit ştiinţific că ajută la prevenirea şi tratarea unor afecţiuni precum diabetul, hipertensiunea şi chiar cancerul.

Apără împotriva bacteriilor şi microbilor
Gustul fructului noni e iute-acrişor şi de aceea cel care gustă întâia oară trebuie să înceapă cu cantităţi mici, până când organismul se obişnuieşte cu componentele sale. Iată ce calităţi ale fructului noni au fost confirmate până acum: protecţie împotriva bacteriilor, microbilor şi a altor infecţii, prin stimularea imunităţii, e o sursă optimă de vitamina C, conţinând circa 150 mg de acid ascorbic la 100 g. Mai conţine: magneziu, calciu, cupru, fier, fosfor, provitamina A, vitamine din grupul B, enzime şi proteine necesare organismului.

Protejează plămânii
Hipertensivii care consumă zilnic 250 ml suc de noni reuşesc să-şi menţină mai uşor sub control tensiunea arterială, deoarece sucul de noni conţine oxid nitric, o substanţă ce acţionează la nivelul pereţilor vaselor de sânge, sporindu-le elasticitatea. Hipertensivii care fac cure cu acest fruct sunt mai puţin predispuşi la accidente vasculare cerebrale şi la boli de inimă, două dintre consecinţele nefaste ale creşterii nivelului tensiunii peste valorile normale. Fumătorii care consumă între una şi patru linguriţe cu suc de noni pe zi prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de cancer la plămâni. Fructele noni conţin xeronină, o substanţă cu efect antitumoral. Datorită acestei substanţe, preparatele pe bază de noni sunt eficiente şi ca adjuvant în tratamentul cancerului, îmblânzind efectele secundare asociate chimioterapiei.

Întăreşte sistemul imunitar
Datorită conţinutului bogat în vitaminele A şi C, doi dintre cei mai puternici antioxidanţi, preparatele pe bază de fructe noni sunt renumite pentru proprietăţile imunostimulatoare. Mai mult, fiind o sursă importantă de polizaharide, stimulează organismul să producă limfocitele T, componente de bază ale sistemului imunitar. Limfocitele T formează un scut în faţa microorganismelor patogene. Un studiu realizat de specialiştii britanici a arătat că persoanele care consumă preparate pe bază de fructe noni sunt mai puţin predispuse la îmbolnăvire şi îndeosebi la răceli. Pentru stimularea sistemului imunitar beţi 125 ml suc de noni pe zi.
Printre multiplele beneficii ale preparatelor pe bază de fructe noni se numără şi reglarea nivelului colesterolului. Oamenii de ştiinţă americani au observat că acest fruct acţionează în sensul scăderii nivelului colesterolului „rău” şi, în acelaşi timp, ajută la creşterea nivelului celui „bun”. Condiţia e ca tratamentul să fie urmat cel puţin trei luni. Fitonutriţioniştii recomandă şase linguriţe (o linguriţă conţine 20 ml suc) pe zi.

Are efect antiinflamator
Sucul din fructele noni stimulează receptorii canabinoizi de la nivelul creierului implicaţi în eliminarea inflamaţiilor din corp. De aceea, persoanele care beau acest suc zilnic sunt mai puţin predispuse la apariţia inflamaţiilor responsabile de scăderea imunităţii. De asemenea, ameţeala, oboseala, iritabilitatea, slăbiciunea şi durerea de cap, simptome specifice anemiei, pot fi înlăturate prin suplimentarea dietei cu preparate din fructul noni. Acesta e bogat în acid folic şi fier, care ajută la combaterea anemiei. Se recomandă 200 ml suc din fructe noni pe zi timp de două luni.

Stabilizează glicemia
Administrarea a 2 ml/kg corp de suc de noni timp de 20 de zile ajută la reglarea nivelului glicemiei, potrivit oamenilor de ştiinţă. În aceste fructe se găsesc saponine, substanţe care reglează nivelul zahărului din sânge, şi astfel ajută la prevenirea diabetului.

Combate acneea
Timpul de vindecare a rănilor se reduce la jumătate dacă o săptămână se administrează câte 90 ml suc de noni pe zi. Mai mult, datorită proprietăţilor antibacteriene şi antiinflamatorii, noni poate fi inclus în tratamentul acneei. Pe o perioadă de două luni se recomandă zilnic câte 140 ml suc din fructe noni.

Are calităţi de antibiotic
Datorită scopolaminei, o substanţă cu proprietăţi antibiotice, preparatele pe bază de noni sunt indicate în eradicarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă de apariţia ulcerelor gastrice. În acest sens, e indicată administrarea a câte 30 ml de suc de trei ori pe zi. De asemenea, acest remediu e eficient şi în tratarea infecţiei cu E. coli, o bacterie care în mod normal trăieşte în tubul digestiv, dar, dacă se înmulţeşte necontrolat, favorizează apariţia infecţiilor urinare.

Ţine la distanţă cataracta
Fructul noni conţine toate vitaminele şi mineralele importante, esenţiale pentru prevenirea cataractei, iar consumul periodic al unui extract natural de noni va fi cu siguranţă de mare ajutor. În plus, deşi puţină lume ştie, durerile de cap sunt provocate adesea de problemele de vedere care apar din cauza radicalilor liberi (stimulaţi de expunerea la soare, de fumat sau de consumul de grăsimi). Vitamina A ajută la redarea unei vederi foarte bune, ceea ce reduce semnificativ intensitatea migrenelor şi a durerilor de cap.

De folos în disfuncţii sexuale masculine
Un bărbat care se confruntă cu disfuncţii sexuale s-ar putea trata cu ajutorul fructului noni. Mai exact, oxidul nitric permite sângelui să curgă într-o cantitate mai mare în ţesuturile spongioase ale organului sexual, iar rezultatele vor apărea încă din primele zile de tratament. De asemenea, e de mare ajutor şi în sindromul premenstrual. Dacă vă confruntaţi în fiecare lună cu dureri ce nu vă lasă să vă daţi jos din pat sau aveţi sângerări abundente, fructul noni va creşte nivelul de serotonină din sânge, ingredient în lipsa căruia femeile se confruntă cu toate aceste probleme lună de lună. Încercaţi să consumaţi zilnic, mai ales cu câteva zile înainte de menstruaţie, câteva linguri cu extract de noni.

Stimulează creşterea părului

Dacă obsevaţi că pierdeţi mai mult păr decât de obicei, ar fi bine să luaţi măsuri, mai ales dacă în locul celor căzute nu cresc unele noi. Căderea părului poate fi cauzată de stres sau de alţi factori. Fructul noni conţine 18 aminoacizi esenţiali şi ajută producţia de oxid nitric, ingredient care stimulează creşterea părului. Consumaţi zilnic câte trei-patru linguri cu extract de fruct noni pentru a avea un păr frumos, des şi sănătos.