Main menu

header

de Gabriela Bunea

Cunoscut şi sub denumirea de „hrana regilor”, sparanghelul este o legumă delicioasă, cu o mulţime de proprietăţi benefice pentru organism, fapt pentru care trebuie introdus în mod obligatoriu în dieta noastră. Totodată, sparanghelul este considerat leguma care deţine secretul longevităţii.

Izvor de vitamine şi de minerale
Există trei varietăţi de sparanghel, alb, verde şi roşu; cel mai comun este cel verde, cel roşu fiind foarte rar. Sparanghelul alb are aceleaşi calităţi ca ale celui verde, dar diferă puţin intensitatea gustului. Această plantă-medicament este o sursă importantă de vitamine, A, B, C, K, fibre, mangan, cupru, fosfor şi potasiu. În plus, mai conţine aspargină, o substanţă ce stimulează producţia de celule noi şi sănătoase în organism. Se poate consuma în diferite mâncăruri, care mai de care mai delicioase, în salate sau ca şi garnitură alături de friptură de vită ori de peşte.
Fiind foarte bogat şi în acid folic, sparanghelul este recunoscut pentru proprietăţile sale de protecţie a organismului împotriva cancerului. Acidul folic se regăseşte şi în legumele cu frunze verzi, şi în citrice. Tot acidul folic din această legumă are rolul de a proteja sistemul cardiovascular şi de a reduce riscul apariţiei bolilor de inimă.

Preîntâmpină osteoporoza
Sparanghelul conţine din plin vitamina K, despre care studiile au demonstrat că ajută la prevenirea osteoporozei şi a osteoartritei. În acelaşi timp, vitamina K ajută la formarea sistemului osos şi la întărirea oaselor, fiind necesară şi pentru sinteza osteocalcinei, o proteină din ţesuturile oaselor pe care se cristalizează calciul.

Reduce grăsimea de pe burtă
O singură ceaşcă de sparanghel conţine 288 mg de potasiu, un mineral cu efecte deosebite pentru reducerea grăsimii din zona abdominală. Aceeaşi cantitate de sparanghel mai conţine şi 3 g fibre, care ajută la curăţarea aparatului digestiv.

Bun împotriva malformaţiilor congenitale
Femeile însărcinate ar trebui să includă sparanghelul în dieta alimentară. De ce? Pentru că o singură porţie de sparanghel conţine aproximativ 263 mg folaţi şi vitamina B, esenţiale pentru diviziunea celulară normală. Fără folaţi, celulele sistemului nervos ale fătului nu se vor diviza normal.

Reguli de păstrare
Sparanghelul este delicat şi perisabil. În stare proaspătă puteţi să-l păstraţi aproximativ trei sau patru zile la frigider, cu tulpinile înfăşurate în prosoape de hârtie umede sau cu codiţele cufundate într-un pahar înalt cu apă rece. Dacă este opărit, se poate păstra la congelator chiar şi câteva luni.

• Trebuie consumat cu prudenţă de persoanele care au probleme cu rinichii.

Pont! Încercaţi să nu schimbaţi gustul sparanghelului prin folosirea multor condimente. Nu folosiţi decât sare şi piper.