Main menu

header

de Ana Trifan

Dacă aveţi o răceală, v-aţi deranjat la stomac sau v-a apărut o erupţie cutanată puteţi găsi oricând salvarea, rapid şi ieftin, prin dulapurile din bucătărie.

Sarea desfundă nasul
Când se amestecă sare cu apă într-o concentraţie mai mare decât sarea conţinută de corpul uman, aceasta ajută la eliminarea fluidelor din ţesuturi. Puteţi folosi acest tonic pentru a curăţa nasul înfundat şi pentru a uşura durerile de gât. Pentru a face o soluţie tonică dizolvaţi jumătate de linguriţă cu sare fără iod într-un pahar de 200 ml apă.
Pentru durerile în gât faceţi gargară cu această soluţie. Pentru curăţarea sinusurilor puneţi într-o sticluţă de plastic prevăzută cu o gaură în dop şi turnaţi în nas deasupra unei chiuvete.

Mierea, pomadă pentru arsuri şi tăieturi
Multe dintre dumneavoastră au încercat ceai cu miere pentru a calma durerea de gât, mai ales că mierea e folosită drept calmant şi cicatrizant de mii de ani. De curând, un studiu al cercetătorilor americani a arătat că aceasta ajută la vindecarea arsurilor şi a rănilor minore, iar un experiment al oamenilor de ştiinţă olandezi a indentificat o proteină în miere care are proprietăţi antibacteriene.
Aplicaţi miere călduţă pe o tăietură mică, ce nu sângerează, sau pe o arsură uşoară, apoi bandajaţi.

Fiertura de mentă, utilă în indigestii
Uleiul conţinut de frunzele şi tulpinile de mentă calmează muşchii tractului digestiv, permiţând gazelor să fie eliminate mai uşor şi alină indigestia. Nu folosiţi ceaiul de mentă dacă durerea este cauzată de arsuri la stomac!
Faceţi un ceai de mentă dintr-o linguriţă cu plantă la 300 ml apă clocotită şi consumaţi cu înghiţituri mici.

Fulgii de ovăz îndepărtează eczemele
Fulgii de ovăz conţin fitochimicale cu proprietăţi antiinflamatoare, ce calmează mâncărimile şi pielea inflamată. Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că majoritatea dermatologilor recomandă cremele pe bază de fulgi de ovăz, ce se găsesc în farmacii pentru a trata aceste probleme. La fel de buni sunt însă şi fulgii de ovăz clasici.
Măcinaţi fulgii de ovăz până rămâne o pudră fină, puneţi ce aţi obţinut într-o ceaşcă de apă şi amestecaţi până se omogenizează. Turnaţi soluţia în cada în care este apă călduţă şi staţi în ea timp de 15 minute.

Carnea tocată alină înţepăturile de insecte
Carnea tocată conţine papaină, o enzimă ce are capacitatea de a distruge toxinele provocate de înţepăturile insectelor, având efectul de a calma mâncărimea. Amestecaţi puţină carne tocată cu apă până se obţine o pastă şi puneţi pe zona afectată. Lăsaţi să acţioneze timp de 10-15 minute, apoi clătiţi cu apă călduţă.

• Dacă folosiţi miere pentru a vindeca arsurile sau tăieturile veţi observa că în numai două zile vă veţi vindeca.