Main menu

header

de Liliana Simidon

Cistita reprezintă o inflamaţie a vezicii urinare, care cel mai adesea este cauzată de o infecţie bacteriană. Această problemă este frecventă la femei (o femeie din patru face cistită cel puţin o dată), din cauza faptului că uretra este mai scurtă, iar agenţii ce o pot infecta ajung foarte repede în vezică. Cistita poate fi acută (trecătoare) sau se poate croniciza, de aceea trebuie luate cât mai rapid măsuri pentru vindecarea acesteia, preferabil cu remedii naturiste.

Cauzele pot fi diverse
Există mai multe tipuri de cistită - cea traumatică este probabil cea mai des întâlnită formă, ce apare în urma unui şoc, de exemplu un contact sexual prea dur. Cistita interstiţială este considerată a fi mai mult o „rănire a vezicii” determinată de o iritaţie constantă. Motivul este încă necunoscut de medici, mai ales că analizele de urină ies negative, de aceea se consideră că poate fi vorba despre o cauză autoimună. Mai există cistita hemoragică, ce apare ca efect secundar al administrării anumitor medicamente sau terapii invazive. În cazul femeilor active sexual, foarte des întâlnită este infecţia tractului urinar cu E. Coli.

Poate duce la infecţii renale grave
Printre simptomele cistitei se numără: presiune în abdomenul inferior, urinare dureroasă, nevoie frecventă de a urina ce apare şi pe timpul nopţii, urina conţine striuri de sânge, este închisă la culoare şi urât mirositoare, iar starea generală este alterată. Se poate instala chiar şi febra.
Trebuie neapărat să luaţi măsuri de la primele semne ale acestei boli, deoarece, dacă nu este tratată, poate duce la infecţii renale grave (pielonefrită).

Nu amânaţi mersul la toaletă!
În ceea ce priveşte tratamentul, trebuie să aveţi grijă să evitaţi, pe cât posibil, frigul şi umezeala, să purtaţi lenjerie numai din bumbac, mai largă, şi să vă feriţi de constipaţie. Încercaţi să vă goliţi complet vezica de fiecare dată când urinaţi, în special după actul sexual. De asemenea, ori de câte ori simţiţi nevoia să mergeţi la toaletă, trebuie să faceţi imediat acest lucru.

Combinaţi ulei de cimbru, busuioc, pin, eucalipt şi tămâie
Două remedii de ajutor în acest caz sunt ceaiul de merişor şi cel de codiţe de cireşe. În plus, cura cu propolis fie sub formă de tinctură, baton sau capsule poate fi de ajutor (atenţie să nu fiţi alergici! - puneţi o picătură la încheietura mâinii şi, dacă în opt ore nu se irită şi nu se înroşeşte, urmaţi cura).
Următoarele plante indiene vă sunt de mare ajutor dacă sunt luate de trei ori pe zi, după mese: Punarnava, Guggul şi Gokhr. Acestea se iau de fiecare dată cu ceai din seminţe de coriandru.
Şi uleiurile volatile sunt un remediu foarte puternic, cu efect antibiotic. Astfel, folosiţi o combinaţie de ulei de cimbru, busuioc, pin, eucalipt şi tămâie - câte o picătură din fiecare - amestecate cu o linguriţă cu miere. În prima zi se va lua acest remediu din trei în trei ore (doar ziua), după care se va lua de trei ori pe zi, timp de şapte zile. Este unul dintre cele mai bune remedii pentru cistita acută.

Ţineţi repaus alimentar
În perioada cu probleme, repausul alimentar (postul terapeutic numai cu lichide) ajută foarte mult. De asemenea, până la vindecare e bine să nu consumaţi carne, sare, cafea şi alcool. Sucul de ceapă este foarte util în astfel de situaţii. După trecerea perioadei de consumare a lichidelor se introduc treptat fructe uscate: merişor, afine, fistic, migdale, lapte de nucă de cocos; fructe proaspete: mango, ananas (60 g/zi), o banană pe zi; legume: morcovi, frunze şi rădăcină de ridichi, ceapă (sub formă de suc sau ca atare); verdeţuri: mult pătrunjel (are o concentraţie mare de vitamina C, care susţine corpul în perioada de tratament).
O reţetă utilă, pe care v-o puteţi prepara zilnic, este: se prăjesc 20 de stafide negre şi două curmale în ghee (unt clarifiat), se presară peste ele puţin ghimbir uscat şi se iau la 30 de minute după masă. După administrare nu se consumă nimic timp de o jumătate de oră. Seara se bea o cană cu lapte în care se fierbe unul-două minute pulberea de plantă din două capsule de Shatavari.

Faceţi spălături cu apă argiloasă
Băile de şezut cu apă fierbinte şi sare grunjoasă sau cu infuzie de coada-calului, realizate seara, înainte de culcare, sunt şi ele de ajutor. Este indicat ca imediat după baie să dormiţi cu şosete în picioare. De asemenea, evitaţi mersul desculţi pe gresie şi nu vă aşezaţi pe obiecte reci.
Mai puteţi urma o cură cu ceai de pufuliţă cu flori mici, să faceţi spălături cu apă argiloasă şi să folosiţi albastru de metil - cinci picături de trei ori pe zi, intern, pe zahăr sau miere. Acestea din urmă sunt un dezinfectant foarte bun al căilor reno-urinare.

• Pregătiţi împachetări calde cu cartofi fierţi şi striviţi (atenţie la temperatură, să fie bine tolerată!) şi aplicaţi pe zona abdomenului inferior.