Main menu

header

de Gabriela Bunea

Busuiocul este una dintre plantele considerate sfinte, dar şi un semn al regalităţii. Originar din India şi folosit de mii de ani, este o plantă medicinală aromatică, ce s-a răspândit rapid în toată lumea, datorită calităţilor sale vindecătoare.

Eficient antibacterian
Busuiocul este o plantă de aproximativ 30 cm, frunzele şi florile lui au o aromă picantă şi se folosesc în gastronomie, pentru aromatizarea preparatelor, dar şi în scop terapeutic, pentru tratarea diverselor afecţiuni. Planta conţine peste 80 de substanţe nutritive şi medicinale, cele mai importante componente fiind flavonoidele şi uleiurile volatile. Acestea îi conferă busuiocului proprietăţi antibacteriene la nivel celular şi, totodată, împiedică înmulţirea şi dezvoltarea diverselor tipuri de bacterii. De la busuioc, în scop terapeutic, se folosesc frunzele şi florile, iar recoltarea lor începe din iunie până toamna târziu. Iarna se depozitează în pungi de hârtie şi se păstrează în locuri răcoroase şi uscate.

Calmează sistemul nervos
Ceaiul de busuioc conţine anumite substanţe cu efecte benefice asupra funcţiilor nervoase. Potrivit specialiştilor olandezi, una dintre aceste substanţe are o structură asemănătoare dopaminei, care are rolul de a îmbunătăţi funcţia creierului. Totodată, ceaiul de busuioc le poate fi de folos persoanelor care suferă de insomnie. Seara, înainte de culcare, beţi o cană cu ceai îndulcit cu o linguriţă cu miere.

Reglează glicemia
Infuzia de busuioc are un rol important în reglarea capacităţii hepatice, de a creşte sau de a micşora procentul de zahăr în sânge. Astfel, persoanele care prezintă variaţii ale glicemiei pot rezolva această problemă dacă vor bea zilnic câte o ceaşcuţă cu ceai de busuioc, pentru o perioadă mai lungă.
Consumul de busuioc este un remediu eficient împotriva crampelor sau balonărilor, dar şi pentru tratarea diareii, datorită conţinutului de estragol. De asemenea, planta este un remediu excelent pentru combaterea durerilor articulare sau a răului de mişcare. Consumul de busuioc previne şi vindecă toxiinfecţiile alimentare cauzate de bacteriile din alimente. De aceea se recomandă consumarea frunzelor crude în salate.

Previne cancerul intestinal
Consumul de frunze de busuioc are un efect euforic, fiind şi un foarte bun energizant. Uleiul esenţial de busuioc este şi mai eficient, iar medicii îl recomandă persoanelor care se confruntă cu stări prelungite de oboseală, dar şi celor deprimate sau lipsite de energie.
Prin conţinutul bogat de antioxidanţi, busuiocul ameliorează efectul radicalilor liberi, care sunt nocivi pentru organism. Radicalii liberi sunt responsabili pentru apariţia diverselor forme de cancer, iar busuiocul reuşeşte să împiedice apariţia acestei maladii la nivelul aparatului digestiv.

Stimulează lactaţia
Infuzia şi decoctul de busuioc sunt un remediu excelent pentru a stimula lactaţia femeilor care alăptează, însă uleiul esenţial de busuioc este interzis femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Decoctul mai concentrat poate fi folosit sub formă de gargară împotriva aftelor, a stomatitei, dar şi cicatrizant.

• Alegerea busuiocului pentru gătit este o etapă foarte importantă, deoarece rezultatul ulterior se va vedea în farfurie. Aşadar, alegeţi numai planta care are un aspect viu, cu frunze nepătate şi de culoare verde aprins.

Ponturi!
- Uleiul esenţial de busuioc este un foarte bun afrodiziac, mai ales pentru femei;
- Extern, tinctura de busuioc ajută la tratarea acneei, a eczemelor şi a pruritului;
- Busuiocul este folosit în bucătărie, pentru condimentarea diverselor preparate, peşte, omletă, salate, sosuri, paste sau pizza;
- Pe timp de iarnă, busuiocul poate fi păstrat şi în congelator.