Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Acoperă solul pretutindeni în pădurile noastre cu un covor de frunze de un verde deschis, presărat cu flori albe, delicate. Măcrişul-iepurelui, căci despre el este vorba, cu puternice efecte vitaminizante, este un excelent reconfortant şi stimulent al digestiei.
Dacă suferiţi de digestie dificilă consumaţi timp de o săptămână, înainte de masă, salată de măcriş. Aceasta are darul de a accelera digestia, de a stimula secreţia de salivă şi de sucuri gastrice. Pentru vindecarea eczemelor şi a erupţiilor,  dar şi în caz de lipsă de poftă de mâncare este recomandat sucul de măcriş. Mod de preparare: se ia un pumn cu frunze proaspete, se pun într-un mojar şi se adaugă 50 ml apă. Se pisează foarte bine, apoi se filtrează. Compoziţia obţinută se bea pe stomacul gol. Frunzele de măcriş se pot consuma şi sub formă de salată, cu puţin ulei. Sunt un excelent vitaminizant şi tonic aperitiv.

Are efect detoxificant
În cazul intoxicaţiilor cu mercur sau arsenic se va bea 150 ml suc de măcriş, fără a se mai consuma altceva. Ulterior, se vor lua două linguri cu suc din sfert în sfert de oră. Tratamentul se repetă câteva zile.
Sucul de măcriş are un rol extrem de important în tratamentul cancerului şi al sclerozei în plăci, favorizând eliminarea substanţelor reziduale. Se va consuma 50 ml de suc proaspăt înainte de masă. În cazul cancerului de piele se vor pune pe locurile afectate comprese cu infuzie de suc de măcriş de patru, cinci ori pe zi.

Excelent drenor hepatic
Persoanelor care suferă de boli hepatice li se recomandă suc de măcriş combinat cu suc de păpădie, câte 50 ml din fiecare. Se va consuma în fiecare dimineaţă, tot pe stomacul gol.
Pentru scăderea febrei se recomandă mestecarea a câteva frunzuliţe de măcriş. Dacă febra este foarte ridicată, se va folosi o linguriţă cu coajă de salcie măcinată fin, care se va înghiţi cu 50 ml suc de măcriş.
Setea abundentă se va potoli dacă se vor mesteca frunze proaspete de măcriş. În cazul gingiilor inflamate, clătiţi gura cu suc de măcriş de patru-cinci ori pe zi înaintea igieniei bucale. După clătirea gurii câteva minute, sucul se va arunca.

• În doze mai mari de 100 g pe zi pot apărea ameţeală, leziuni renale şi lipsă de calciu. Măcrişul este contraindicat celor care suferă de litiază renală, boli grave de plămâni, astm, sensibilitate gastrică, artrită şi gută.