Main menu

header

de Liliana Simidon

Se consideră că o femeie suferă de infertilitate atunci când aceasta încearcă fără succes să rămână însărcinată timp de cel puţin un an. Tot despre infertilitate este vorba şi atunci când femeia nu reuşeşte să ducă o sarcină până la sfârşit în mod sistematic; cu alte cuvinte, se confruntă în mod repetat cu pierderi de sarcină.

Somnul insuficient poate fi o cauză
Printre cauzele care conduc spre această situaţie se numără: un regim alimentar şi de viaţă incorect, ce include obiceiuri nesănătoase (fumat, consum excesiv de alcool), suprasolicitarea organismului prin efort fizic sau intelectual, somn insuficient sau la ore nepotrivite (chiar dacă orele de somn sunt recuperate în timpul zilei, organismul poate avea de suferit), stresul, o alimentaţie nesănătoasă sau care nu acoperă necesarul organismului.
Anumite probleme de sănătate, cum ar fi cauze ce ţin de aparatul genital feminin (ciclu neregulat, amenoree şi altele), pot fi o altă cauză a infertilităţii. Greutatea corporală constituie şi ea o cauză atunci când este prea mare sau prea mică. De asemenea, fertilitatea mai poate scădea o dată cu înaintarea în vârstă.

Feriţi-vă de alcool, fast-food şi recipiente din plastic
În ceea ce priveşte dieta, este important să consumaţi cât mai multe fructe şi legume, mai ales citrice, spanac şi broccoli, deoarece acestea sunt bogate în acid folic şi ajută la menţinerea sănătăţii sistemului reproducător. Fructele oleaginoase (seminţe, alune, nuci, migdale), fructele cu un conţinut mai ridicat de grăsimi (avocado) sau uleiurile presate la rece sunt şi ele de ajutor.
În schimb, evitaţi peştele marin şi fructele de mare, deoarece există riscul ca acestea să aibă o concentraţie ridicată de mercur. De asemenea, alcoolul provoacă disfuncţii ovariene şi prezintă un risc sporit în declanşarea unei pierderi de sarcină. Mâncarea de tip fast-food conţine foarte mult sodiu şi grăsimi nesănătoase, care în timp conduc la infertilitate, aşa că trebuie evitată. Tot nerecomandaţi sunt îndulcitorii artificiali şi mâncărurile ţinute în pungi sau recipiente din plastic, deoarece anumiţi compuşi ai plasticului trec în mâncare şi pot reduce fertilitatea.

Este recomandat uleiul de luminiţă de seară
Vitamina C (asimilată din fructe, dar mai ales din pătrunjel şi citrice), extractul din sâmburi de struguri, uleiul de luminiţă de seară, lactobacilii, alături de o bună hidratare, sunt remedii importante, care ajută la producerea mai abundentă a mucusului cervical. Acesta este o substanţă gelatinoasă produsă de organismul femeii, cu rol important în procesul reproducător, deoarece menţine un mediu propice pentru ca spermatozoizii să poată supravieţui şi a fecunda ovulul. Femeile cu o cantitate redusă de mucus cervical au dificultăţi în a rămâne însărcinate.
Plante indiene precum Shatavari sau Ashwagandha favorizează concepţia şi ajută la stabilizarea embrionului, o dată ce acesta s-a fixat. Este recomandat a se administra cu lapte de vacă, nepasteurizat.
Atunci când infertilitatea este cauzată de o insuficienţă a progesteronului sau de o creştere a nivelului de prolactină, este cel mai indicat să apelaţi la plante precum Yam Sălbatic şi Vitex Agnus Castus.

Atenţie! Băuturile cofeinizate împiedică concepţia şi pot creşte riscul unui avort spontan.