Main menu

header

de Cristina Cristache

Arborele de ceai este de origine australiană, însă astăzi este cultivat pe plantaţii în mai multe părţi ale lumii, deoarece extractul lui este solicitat din ce în ce mai mult. Uleiul esenţial de tea tree este folosit ca antiseptic, împotriva infecţiilor bacteriene ale pielii, în curăţarea şi dezinfectarea tăieturilor şi a unor răni superficiale, nu este toxic şi are numeroase indicaţii medicale. Renumit pentru efectul neiritant, tea tree e utilizat în cosmetică, medicină naturistă şi aromoterapie.

Îndepărtează micoza unghiilor
Extractele de tea tree sunt des utilizate în cosmetică, având efecte vizibile asupra tenurilor cu exces de sebum, pentru pielea încărcată de impurităţi. Arborele de ceai e ideal şi pentru pielea bebeluşilor, fiind un ingredient principal în cremele care previn iritarea zonelor acoperite de scutece, dar, mai ales, e folositor persoanelor care se confruntă cu ciuperci ale mâinilor, picioarelor şi unghiilor. E un bun dezinfectant al pielii, dar şi al suprafeţelor din casă cu care aceasta intră în contact.

Miraculos în acnee
Foarte mulţi tineri se confruntă în perioada pubertăţii cu acneea rebelă. De cele mai multe ori, aceasta dispare şi reapare pe parcursul vieţii, stimulată fiind de administrarea de diverse medicamente, de nivelul toxicităţii din organism sau chiar de evenimente stresante. Aşadar, dacă nu mai ştiţi cum să faceţi faţă nesuferitei afecţiuni a pielii, încercaţi următoarea combinaţie: 30 picături de ulei esenţial de tea tree, 40 picături de ulei esenţial din lemn de trandafir, 30 picături de ulei esenţial de eucalipt citronat şi 100 picături de ulei de gălbenele. Acestea se amestecă şi se aplică pe zonele inflamate de trei, chiar de patru ori pe zi, timp de până la 15 zile, cu repetare în caz de recidivă.

Adjuvant în tratarea problemelor respiratorii
Bronşita acută e o inflamaţie a bronhiilor şi poate fi îndepărtată cu ajutorul extractelor din arborele de ceai. Guturaiul, răceala şi gripa care precedă un episod de bronşită pot fi ameliorate prin masajul toracelui şi spatelui cu o soluţie obţinută din 40 picături de ulei de saro, 30 picături de ulei de cimbru şi 30 picături de ulei esenţial de tea tree. Frecţionările se pot face de patru, până la şase ori pe zi, timp de două săptămâni, sau până la dispariţia simptomelor. În caz de sinuzită amestecaţi ulei de mentă şi tea tree şi aplicaţi pe frunte de şase, până la opt ori pe zi, timp de o săptămână, sau faceţi inhalaţii cu amestecul pus în apă clocotită.

Bun pentru orice problemă a scalpului
Substanţele conţinute de arborele de ceai tratează cele mai diverse probleme ale podoabei capilare! Aşadar, dacă aveţi mătreaţă sau alte afecţiuni fungice, masaţi scalpul cu ulei esenţial de geranium, dafin şi tea tree în concentraţii egale, dacă vă cade părul folosiţi ulei de muşeţel şi de immortelle, diluate în şamponul pe care îl folosiţi la spălare, iar dacă părul este uscat şi lipsit de strălucire combinaţi ulei esenţial de tea tree cu ulei de saro şi eucalipt citronat. Micozele de la nivelul scalpului pot fi vindecate dacă introduceţi câte două-trei picături din uleiurile esenţiale de tea tree, cimbru şi iarbă de vetiver într-o linguriţă cu ulei vegetal sau în alcool de maximum 40 grade şi masaţi scalpul de câteva ori pe zi.

Aliatul dinţilor albi şi al gingiilor sănătoase
Vă doriţi o dantură mai albă? Nu vă grăbiţi să apelaţi la tratamentele stomatologice clasice, deoarece acestea vă pot afecta rezistenţa dinţilor şi vă pot crea chiar sensibilitate dentinară. Încercaţi să adăugaţi în pasta de dinţi 10 picături de ulei de dafin, 40 picături de tea tree şi 30 picături de ulei de mentă şi sunătoare. Pentru persoanele cu parodontoză se recomandă două picături de ulei esenţial de cuişoare, dafin şi tea tree, cu care se masează gingiile de două ori pe zi timp de zece zile.

Eficace în psoriazis
Dermatozele se tratează cu un amestec de două picături din ulei de lavandă, geranium, palmarosa şi tea tree, combinat cu ulei vegetal de migdale dulci, aplicat de trei ori pe zi pe zonele afectate. Eczemele şi dermatita atopică se ameliorează cu o picătură de tea tree, una de cistus ladanifer şi ulei esenţial de muşeţel german, două picături de rozmarin şi palmarosa şi trei picături de ulei vegetal de tamanu, aplicate de trei ori pe zi. Furunculele trec dacă aplicaţi local câte o picătură de ulei de lavandă, ajowan şi geraniu. Şi herpesul trece mai repede cu aplicaţii de tea tree cu ulei de mentă, iar temutul psoriazis se vindecă prin masarea părţilor afectate cu ulei esenţial de geranium, tea tree, mentă şi gălbenele.

Pont! Uleiul de tea tree poate fi aplicat, moderat, inclusiv la copiii mici, în sarcină şi alăptare.

Vă scapă de infecţiile genitale

Fiind un antiseptic redutabil, dar şi un antimicotic de uz larg, extractul din arborele de ceai este deosebit de util şi în afecţiunile ginecologice. Orice femeie se confruntă măcar o dată în viaţă cu o candidoză, leucoree sau cistită. Dacă aveţi leucoree aplicaţi la nivel cutanat, pe partea de jos a abdomenului şi a spatelui, câteva picături din următorul amestec: trei picături de ulei esenţial de cimbru indian, două picături de ulei de saro, lavandă, tea tree şi ulei vegetal de susan. Amestecul se foloseşte de patru ori pe zi timp de o săptămână. Dacă aveţi cistită - urinaţi des, lichidul este tulbure şi este eliminat cu usturime - puteţi întrebuinţa următoarea formulă: o picătură de ulei esenţial de cimbru, două picături de ulei esenţial de trandafir, tea tree, palmarosa şi saro. Din soluţia astfel obţinută se aplică şase picături în partea inferioară a abdomenului de trei ori pe zi şi aceeaşi cantitate, pe partea de jos a spatelui, timp de zece zile. În caz de trichomoniază, candidoză, vaginită sau metroanexită amestecaţi trei picături de tea tree într-o linguriţă cu miere şi înghiţiţi de trei ori pe zi şi faceţi spălături cu patru picături de ulei esenţial de tea tree, diluate în 100 ml ceai de muşeţel.

• Nu trebuie utilizat pe răni adânci în apropierea ochilor, urechilor, nasului şi nici intern.