Main menu

header

de Diana Georgescu

De la orice varietate de dovleac pot fi folosite atât miezul, cât şi seminţele, pentru tratarea problemelor de sănătate, începând cu migrenele şi terminând cu problemele digestive. Dovleacul este sărac în grăsimi şi are un număr redus de calorii, fiind un aliment perfect pentru diete.

Dacii îl preţuiau
Dovleacul este o legumă cu o istorie impresionantă, cultul său fiind cunoscut peste tot în lume.
Dacii îl considerau un simbol al abundenţei, în unele sate româneşti păstrându-se şi astăzi obiceiul colindului de Anul Nou cu o tigvă de dovleac umplută cu seminţe, care este aruncată peste casă, urându-se rod bogat.
Egiptenii antici îl considerau întruchiparea pământeană a zeiţei Kolokassia, în Africa, el reprezintă uterul femeii, în timp ce în cultura chinezească este simbolul abundenţei şi al fertilităţii, al regenerării şi al imortalităţii. Şi să nu uităm sărbătoarea Halloweenului de la americani sau cea a Sf. Andrei de la noi, când dovleacul este sculptat în formă de faţă, luminat cu lumânări, pentru a alunga spiritele rele.

Miezul şi seminţele au calităţi terapeutice
Pulpa de dovleac conţine betacaroten, vitamine (A, B, C şi E), săruri minerale, fosfor, hidraţi de carbon, protide, fitosteroli, iar seminţele sunt bogate în protide, lecitină, tirozină, peporezină şi enzime. Antioxidanţii din miez previn apariţia cancerului sau a bolilor cardiovasculare.
Datorită conţinutului bogat în magneziu, în fosfor şi în zinc, seminţele de dovleac sunt utile în mineralizarea oaselor, a dinţilor şi în afecţiuni ale prostatei (prostatită şi adenom de prostată). De asemenea, uleiul extras din seminţele de dovleac contribuie la scăderea nivelului lipidelor sangvine, este util în profilaxia şi în tratamentul afecţiunilor prostatei, are efect de stimulare a activităţilor hormonale în cazul femeilor şi creşte fertilitatea.

Apără funcţionarea prostatei
Pulpa dovleacului are proprietăţi diuretice, laxative şi sedative, fiind recomandată bolnavilor cu retenţii hidrice. Tratamentul durează cinci zile, şi în acest interval se consumă un terci gros de dovleac, preparat din 1,5 kg până la 2,5 kg de pulpă, care se fierbe în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon, dar fără sare!
Pasta de dovleac este foarte eficientă în cazul constipaţiei. Se folosesc 500 g de pulpă de dovleac, care se fierbe în apă, apoi se pasează. Se adaugă o parte din lichidul în care a fiert şi se amestecă până când compoziţia se omogenizează. Se consumă pe parcursul unei zile.
Seminţele de dovleac sunt indicate în toate afecţiunile prostatei, datorită aportului de zinc. Se macină două linguri cu seminţe cu coajă cu tot prin maşina de tocat nuci, apoi se pun la fiert într-o cană cu apă. Ceaiul se fierbe 15 minute. Se consumă câte două-trei căni pe zi, până la atenuarea simptomelor.
O cură cu seminţe este de mare ajutor bolnavilor de gută, deoarece contribuie la eliminarea excesului de acid uric din organism. Pentru calmarea durerilor, ei trebuie să bea aşa-numitul „lapte de bostan”. Acesta se prepară din şase linguri cu seminţe pisate într-un vas de lut sau de lemn, peste care se toarnă, treptat, trei pahare cu apă clocotită. Sucul se strecoară şi se bea câte un pahar înaintea meselor principale, vreme de o lună.

Reduce riscul creşterii nivelului glicemiei
Pentru a scăpa de viermii intestinali se foloseşte un preparat obţinut din seminţe crude de dovleac, numit şi pastă „antihelmintică” (combate limbricii şi tenia). Pasta se prepară din 100 g seminţe (păstrându-se pieliţa verde), câte 100 ml apă şi lapte şi din trei linguriţe cu miere de albine. Toată cantitatea se împarte în trei porţii, care se consumă până la masa de prânz, din oră în oră. După trei ore se ia o lingură cu ulei de ricin. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani, pasta antiparazitară se prepară din 50 g seminţe, în timp ce pentru copiii mai mici (în grupa de vârstă 5-7 ani), cantitatea de seminţe folosită se reduce la 25 g. Cura durează între patru şi şase zile.
Betacarotenul conţinut de dovleac reduce riscul creşterii nivelului glicemiei. Se fierb 30 g seminţe curăţate, la foc mic, timp de o oră, în 500 ml apă. Zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat câte trei zile pe săptămână, un interval de două luni.
De asemenea, consumul de dovleac ajută la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducând la creşterea nivelului de insulină din sânge.

Combate stresul
Miezul dovleacului conţine o cantitate mare de vitamine: A, C şi E, eficiente în cura de detoxificare a organismului. Pentru eliminarea toxinelor, terapia trebuie urmată timp de 10-12 zile, în care se bea câte un pahar cu 100 ml de suc proaspăt de dovleac, în amestec cu ceai de afin. Foarte important: pe durata curei nu se consumă alimente condimentate, grase sau afumate!
Ca tratament adjuvant, o cură cu seminţe de dovleac e indicată în caz de furunculoză, de seboree sau de mătreaţă.
Un consum de câte 20 seminţe crude pe zi, administrate înaintea mesei de prânz, asigură organismului necesarul de zinc pentru întreaga zi, iar vitamina A conţinută ajută la îmbunătăţirea vederii.
Bogate în triptofan, un aminoacid esenţial, seminţele de dovleac combat stresul şi insomniile. Pentru cei cu insomnii repetate, un ceai preparat din seminţe de dovleac poate fi mai eficient decât somniferele. Decoctul se prepară dintr-o lingură cu seminţe nedescojite, pisate, şi dintr-o cană cu apă. Ceaiul se fierbe timp de cinci minute, se îndulceşte şi se bea cu 30 de minute înainte de culcare. Este bine ca tratamentul să fie urmat cel puţin 14 seri la rând.

Pont! Cei mai buni şi gustoşi dovleci sunt cei de dimensiuni potrivite, uşor turtiţi, cu coaja verde, portocalie sau albă, care trebuie să fie fără pete şi necrăpată. Ei se pot păstra întregi chiar şi şase luni dacă sunt ţinuţi la rece.

Poate fi preparat în numeroase feluri

Dovleacul poate fi copt în cuptor - preferabil uns cu ulei de măsline, sare şi piper. Mai puteţi tăia un capac, curăţaţi seminţele, coaceţi în cuptor şi apoi umpleţi dovleacul cu brânză sau cu orez cu ciuperci. Se poate folosi şi în supă - se fierb câteva bucăţi timp de câteva minute, apoi se pasează şi se amestecă din nou cu zeama. În plăcinte, dovleacul este un ingredient plăcut şi uşor - în combinaţie cu scorţişoară şi cuişoare măcinate. Drept garnitură, dovleacul copt se serveşte cu ceapă, ulei de măsline şi rozmarin.

• O compresă cu suc rece de dovleac, aplicată pe frunte, îndepărtează migrenele.