Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Temperaturile scăzute trimit din ce în ce mai mulţi români la medic, unde primesc diagnosticul de răceală sau gripă. Pentru a ţine însă la distanţă afecţiunile respiratorii e important să aveţi grijă la alimentaţie. Pentru a întări imunitatea şi a menţine starea de sănătate e bine să consumaţi alimente cu puţine grăsimi şi bogate în vitaminele A, C şi E, dar şi în seleniu şi zinc. În aceste condiţii, iată ce trebuie să includeţi în meniul zilnic pentru a vă feri de răceală sau de gripă.

Zincul din grâul încolţit întăreşte imunitatea
Întrucât iarna accesul la produse verzi, proaspete, este limitat, puteţi încerca să consumaţi cât mai mult germeni de grâu. Aceştia reprezintă cea mai importantă sursă vegetală de zinc, mineral important, care ajută la reglarea sistemului imunitar. De asemenea, zincul ajută la dezvoltarea limfocitelor T, un tip de celule albe care luptă împotriva infecţiilor şi care au grijă de sănătatea pielii şi a mucoaselor. În plus, e bine de ştiut că în 100 g germeni de grâu se găsesc 17 mg seleniu, chiar mai mult decât doza zilnică recomandată. În plus, beneficiile grâului încolţit şi ale embrionilor de grâu sunt numeroase pentru sănătate: combat constipaţia, reduc colesterolul, previn anemia şi cancerul - în special pe cel de colon, au efect energizant, previn diabetul, reglează coagularea sângelui, menţin tinereţea şi sunt utili în dieta de slăbire. O altă sursă de seleniu este carnea de miel, care acoperă 50% din necesarul zilnic, dar şi 38% din necesarul de zinc.

Usturoiul are efect puternic antiviral şi antibiotic
Usturoiul este un antibiotic natural, ce conţine 14 mg vitamina C (renumită pentru rolul său în întărirea imunităţii) şi 620 mg potasiu. Usturoiul are efect puternic antiviral şi antibiotic, ce vă poate proteja de răceală. El conţine vitamina C, seleniu, zinc, calciu, B1 şi B2, dar cine doreşte să se bucure de toate acestea trebuie să consume cel puţin trei căţei pe zi. Nu vă temeţi de mirosul neplăcut, căci acesta poate fi combătut dacă veţi mesteca frunze proaspete de pătrunjel sau de cimbrişor imediat după ce mâncaţi.

Varza roşie are acţiune imunostimulatoare
Spre deosebire de cea albă, varza roşie are o importantă acţiune imunostimulatoare. Mineralele şi vitaminele pe care le conţine încetinesc procesul de îmbătrânire şi conduc la o stare generală bună. O jumătate de pahar cu suc consumat în fiecare zi stimulează imunitatea, vitamina C ajutând cardiacii în sezonul rece să facă faţă mai uşor temperaturilor scăzute.

Introduceţi iaurtul în meniul zilnic!
Potrivit studiilor, un păhărel cu iaurt e mai uşor de asimilat decât o pastilă, aşa că e ideal ca acest produs să fie consumat în special de cei care au probleme cu echilibrul tractului intestinal. De asemenea, dintr-un studiu efectuat de suedezi rezultă că persoanele care mănâncă iaurt 80 de zile consecutiv prezintă un risc cu 33% mai mic de a se îmbolnăvi de răceală şi gripă. Aşadar, ar fi bine ca orice om să introducă acest produs în meniul zilnic.

Pont! Nu uitaţi de citrice! Indiferent că sunt lămâi, portocale sau grepfruturi, acestea sunt bogate în vitamina C şi întăresc imunitatea.

• Ciocolata cu un procent mai mare de 50% de cacao conţine flavonoizi şi antioxidanţi care distrug virusurile şi bacteriile (o bucăţică, două pe zi sunt suficiente).