Main menu

header

 

de Dana Purgaru

Deşi nu impresionează prin dimensiune, micuţele boabe de chia se numără printre cele mai benefice seminţe, deoarece sunt bogate în minerale, în acizi Omega 3, în antioxidanţi şi în proteine complexe.

De şase ori mai mult calciu decât laptele
Seminţele de chia, ce pot fi bej sau negre, conţin de şase ori mai mult calciu decât laptele integral şi de 15 ori mai mult magneziu decât broccoli, au o mare cantitate de bor (contribuie la absorbţia optimă a calciului şi a magneziului), conţin de 30 de ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele întăresc sistemul imunitar, contribuie la aportul de fier mai mult decât spanacul, au de trei ori mai multe fibre decât ovăzul (ceea ce le face foarte utile celor suferinzi de constipaţie şi pentru întreţinerea sănătăţii colonului), de două ori mai multe proteine decât fasolea sau cerealele şi au toţi aminoacizii esenţiali. De asemenea, cuprind de două ori mai mult potasiu decât bananele, mai mulţi acizi Omega 3 decât seminţele de in sau somonul, conţin cu 50% mai mult acid folic decât sparanghelul, iar consumul regulat contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge (sunt recomandate şi diabeticilor).

Se digeră rapid şi dau energie
Pentru a beneficia de efectele uimitoare ale seminţelor de chia este de ajuns să consumaţi o lingură pe zi. Acestea sunt uşor de digerat şi imediat după ingerare sunt transportate şi asimilate rapid de celulele corpului. Veţi observa că sunt o sursă excelentă de energie, că dau senzaţia de saţietate - motiv pentru care sunt recomandate în curele de slăbire - şi că ajută la regenerare în caz de convalescenţă, oboseală cronică sau efort fizic intens. De asemenea, coboară nivelul de LDL - cunoscut sub numele de colesterol rău.
Deoarece nu au niciun gust şi absorb apa uşor, seminţele de chia pot fi consumate dimineaţa în terci de cereale, în supele gata preparate, în salate de legume sau în sucuri proaspete (smoothie).

Pont! Proteinele complexe din seminţele de chia sunt de mare ajutor în special în perioada de post.

• Consumul regulat al acestor bobiţe creşte lactaţia. Ele sunt indicate şi copiilor de orice vârstă, fiind o sursă excelentă de nutrienţi.