Main menu

header

 

de Liliana Simidon

Sezonul rece poate fi un coşmar pentru persoanele care suferă de ulcer gastric, deoarece în această perioadă alimentaţia o ia puţin... razna, rolul dietei fiind deci esenţial. De asemenea, vă puteţi bucura de sprijinul remediilor naturiste.

Simptomele includ disconfortul abdominal
Printre simptomele ulcerului se numără senzaţia de arsură sau de durere care parcă „roade”, mai ales atunci când stomacul este gol. Neplăcerea variază ca durată între câteva minute şi câteva ore şi se accentuează după un consum exagerat de alcool sau după ingerarea de mâncăruri grase, asezonate cu diverse condimente, care mai de care mai picante. Totodată, apare senzaţia de prea-plin, adică un disconfort abdominal manifestat prin greţuri, vărsături, indigestii, chiar pierdere în greutate şi scaune închise la culoare. Atenţie mare la situaţia în care scaunul este negru şi vomitaţi cu sânge o substanţă care are aspectul zaţului de cafea. Aceste lucruri pot indica o complicaţie ce se poate solda cu perforaţia ulcerului sau cu sângerarea acestuia.

Eliminaţi alcoolul
Este foarte important să aveţi mese regulate, reduse cantitativ, să evitaţi pe cât posibil tensiunea nervoasă, să eliminaţi alcoolul, cafeaua şi grăsimile, să nu mâncaţi nici fierbinte, şi nici rece, şi să vă ţineţi departe de rântaşuri.
În faza acută dureroasă, foarte important este repausul la pat. De asemenea, puteţi pune comprese calde pe abdomen. Acestea vor calma durerile.

Mestecaţi rădăcină de obligeană sau boabe de anason
Iată şi câteva remedii naturiste ce pot ajuta oricărui suferind de ulcer: mestecaţi trei vârfuri de cuţit cu rădăcină de obligeană (carminativă şi antispastică), seminţe de fenicul - trei linguriţe pe zi sau seminţe de anason - trei linguriţe pe zi. Beţi două căni cu ceai de busuioc pe zi, îndulcit cu miere.
În plus, se pot administra 250 ml de suc de cartofi proaspăt stors - se bea în trei etape, cu 30 de minute înainte de fiecare masă (dacă nu se suportă gustul se adaugă o linguriţă cu miere). La fel de eficienţi sunt cei 250 ml suc de varză proaspăt sau 150 ml suc de orz verde pe zi, în trei etape.

• Ţineţi cure cu argilă sau cu polen, pentru a potoli durerile provocate de ulcerul gastric.