Main menu

header

de Gabriela Bunea

Pervinica este o plantă medicinală care în ţara noastră creşte în grupuri compacte în pădurile de fag şi de stejar. Este cultivată şi ca plantă decorativă, alcătuind un covor viu colorat.

Frunzele se recoltează înainte de înflorire
În scop fitoterapeutic, planta e folosită atât pentru uz intern, cât şi extern. Frunzele sunt mici şi ovale, cu un gust amar, iar florile cresc în vârful tulpinii şi înfloresc în aprilie-mai. Pentru tratament se utilizează frunzele, care trebuie recoltate înainte de înflorire, atunci când conţinutul de substanţe active este la maximum.
Principalele substanţe chimice ce se regăsesc în această plantă sunt alcaloizii indolici: vincamina, pervincina, acizii fenolici şi fitosterolii. Iată câteva dintre calităţile acestei plante: scade tensiunea arterială, stimulează circulaţia cerebrală, acţionează ca vasodilatator, hemostatic, antiinflamator, tonic şi astringent.

De folos împotriva aterosclerozei
Din cele mai vechi timpuri, pervinica a fost folosită pentru scăderea tensiunii arteriale. Cercetările au relevat faptul că vincamina, ce se regăseşte în compoziţia acestei plante, măreşte debitul sangvin al capilarelor cerebrale şi contribuie la buna oxigenare a creierului.
Ceaiul diminuează ritmul cardiac şi intervine în dilatarea arterelor, prevenind astfel apariţia aterosclerozei sau a congestiei. Pentru scăderea tensiunii arteriale se foloseşte decoctul, preparat din 40 g de frunze uscate la un litru de apă. Se fierbe două sau trei minute, apoi se infuzează timp de zece minute. Se vor bea zilnic trei căni cu ceai călduţ.

Binevenită pentru o minte ageră
Pervinica este un remediu excelent pentru persoanele care depun efort intelectual susţinut, în cazul pierderilor de memorie, al dificultăţilor de concentrare sau al anemiilor. Totodată, planta este recomandată şi persoanelor în vârstă care au insuficienţă circulatorie cerebrală, ischemie cerebrală, traumatisme cranio-cerebrale, sechele ale accidentelor vasculare cerebrale, dar şi celor care suferă de boala Alzheimer. Pentru tratarea acestor boli se recomandă infuzia preparată dintr-o linguriţă cu plantă uscată la 200 ml de apă. Se lasă la infuzat timp de zece minute, se strecoară şi apoi se bea. Se pot consuma câte trei căni pe zi timp de 30 de zile, apoi se face o pauză de zece zile, după care se poate relua tratamentul.

Cataplasmele opresc lactaţia
Pentru cicatrizarea rănilor, vindecarea ulceraţiilor sângerânde, a entorselor şi contuziilor se utilizează cataplasme cu pervinică. De asemenea, cataplasmele cu plantă verde zdrobită se pot aplica pe sânii tumefiaţi, la înţărcarea sugarilor, în scopul opririi secreţiei laptelui.

• Consumul acestei plante nu este recomandat femeilor însărcinate!
• Supradozajul şi administrarea plantei fără acordul medicului pot provoca stări de vomă, neurotoxicitate, hepatotoxicitate sau toxicitate renală. Mai mult, în cazul supradozajului există riscul ca tensiunea arterială să scadă sub limitele normale.

Pont! Ceaiul de pervinică calmează durerile de cap şi e util împotriva ameţelilor.