Main menu

header

 

de Gabriela Niculescu

Spilcuţa, originară din Anatolia, cunoscută şi sub numele de iarba-fetei, are frunze care răspândesc în jurul lor aromă de citrice. Este o plantă medicinală, pomenită în lucrările medicilor greci încă din Antichitate, ca aspect părând a fi o încrucişare între muşeţel şi margaretă. Părţile ei aeriene sunt folosite pentru proprietăţile lor antiinflamatoare, antispastice şi de combatere a durerilor de cap.

Laxativ şi remediu contra balonărilor
Spilcuţa, numită ştiinţific Tanacetum Parthenium, este unul dintre cele mai vechi remedii naturiste folosite pentru durerile şi crampele menstruale. Pe lângă acestea, spilcuţa este un analgezic natural ce combate eficient migrenele şi durerile de cap cronice, deoarece are marele dar de a relaxa vasele de sânge şi de a îmbunătăţi circulaţia sângelui către creier.
O singură frunză proaspătă, mestecată, vă poate ajuta să scăpaţi de durerea de cap.
Ca antiinflamator, spilcuţa acţionează eficient în cazul artritei, chiar şi al celei reumatoide. De asemenea, poate fi folosită ca laxativ şi remediu împotriva balonărilor, dar nu în exces, pentru că, la un moment dat, poate avea efect contrar. Sub formă de infuzie, spilcuţa ajută la scăderea febrei.

Florile infuzate, inamicele artritei
Florile infuzate se aplică extern pentru a calma durerile de cap şi umflăturile produse de artrită. Ceaiul de spilcuţă poate fi folosit şi ca baie pentru picioare umflate. Intern, ceaiul de spilcuţă se consumă împotriva ţiuitului urechii sau altor sunete percepute fără existenţa unui stimul exterior, dar şi împotriva durerilor de burtă provocate de menstruaţie.
Tinctura de spilcuţă, care poate fi preparată în casă ori procurată de la magazinele de produse naturiste, se foloseşte pentru tratarea psoriazisului, dar şi a artritei, câte 20 de picături, de patru ori pe zi.

• Copiii, femeile însărcinate şi cele care alăptează, precum şi persoanele care în următoarele două săptămâni vor suferi o intervenţie chirurgicală trebuie să evite spilcuţa!