Main menu

header

 

de Daniela Anton

Aveţi probleme cu circulaţia sângelui sau cu reumatismul, vă plângeţi de afecţiuni dermatologice sau de dureri de rinichi? Toate aceste dureri pot fi remediate cu ajutorul băilor terapeutice.
Puteţi pune plante într-un săculeţ, pe care-l umeziţi cu apă fierbinte. După un sfert de oră îl scufundaţi din nou în apă fierbinte. Cantitatea trebuie să fie de o lingură cu plante la o cană cu apă. Turnaţi infuzia astfel obţinută cu tot cu săculeţ în apa de baie (proporţie de un sfert de litru de infuzie la doi litri de apă). Puteţi adăuga şi sare de mare sau sare grunjoasă. În locul infuziei puteţi folosi un macerat (lăsaţi săculeţul în apă călduţă câteva ore).

De folos împotriva infecţiilor vaginale
Amestecaţi 100 g de cimbru de câmp, 20 g de flori de nalbă, 20 g de coada-racului, adăugaţi peste plante un litru de apă şi puneţi pe foc. Menţineţi încă cinci minute după ce a început să fiarbă. Înainte de a filtra amestecul lăsaţi încă cinci minute să se depună plantele la fundul vasului. Fiertura astfel preparată o puteţi folosi pentru spălături vaginale sau duş.

Util în neplăceri menstruale
Pentru a scăpa de aceste dureri vă trebuie două ligheane, unul cu apă rece, iar celălalt cu apă fierbinte. Înmuiaţi picioarele în apă rece pentru 1-2 minute, după care le scufundaţi în apă fierbinte pentru două-patru minute. Repetaţi de două-trei ori şi încheiaţi cu baia rece. Procedura este indicată pentru stimularea circulaţiei periferice şi a celei de la nivelul pelvisului. În acest caz sunt recomandate şi băile de şezut. Apa trebuie să fie fierbinte, iar baia se pregăteşte ca după reţeta de mai sus. Plantele folosite sunt cele cu acţiune descongestionantă: pătlagina, scoarţa de stejar, hamamelis. Evitaţi apa rece în băile de şezut în timpul ciclului menstrual, deoarece poate opri sângerarea.

Vindecă tulburările circulatorii
În cazul problemelor circulatorii, băile de picioare vă ajută. Se face un amestec din plante uscate de 30 g de coada-şoricelului, 25 g de mentă, 10 g de fierea-pământului, 25 g de sunătoare şi 10 g de flori de arnică. Se prepară o infuzie din 100 g de amestec şi doi litri de apă, în care se scufundă picioarele. Se poate adăuga şi sare de mare (două linguri).
Pentru stimularea nervilor vasomotorii locali se recomandă alternarea băilor fierbinţi cu cele reci. Pentru băile generale se utilizează 500 g de amestec de plante puse într-un săculeţ de tifon şi fierte timp de cinci minute în trei litri de apă. După zece minute se pune în cadă. Se adaugă şi 300 g de sare grunjoasă.

Bune în degerături şi menopauză
În distoniile neurovegetative, în degerături, în tulburările de menopauză se recomandă să amestecaţi 30 g de coada-şoricelului, 20 g de levănţică, 20 g rozmarin, 20 g de talpa-gâştei, 10 g de flori de tei şi folosiţi-le astfel: faceţi o infuzie din acest amestec, preparată din 300 g de plante medicinale la trei litri de apă. Se îmbibă o bucată de tifon în această infuzie şi se aplică local pe zona afectată.

Au contribuţie pozitivă în surmenaj
În unele tulburări metabolice, în stările de surmenaj fizic sau nervos, în anemie şi în perioada de convalescenţă se recomandă: 20 g de sulfină, 20 g de sovarv, 10 g de frunze de nuc, 10 g de rădăcină de obligeană, 10 g de rădăcină de valeriană şi 30 g de rădăcină de lemn dulce. Din acest amestec de plante medicinale se prepară un decoct din 300 g de plante la trei litri de apă. După fierbere se lasă să se răcească zece minute. Întreaga cantitate se pune în apa de baie. O şedinţă de baie trebuie să dureze 20 de minute.

Combat insomnia
În stările de nervozitate, insomnie, nelinişte sau anxietate se recomandă: 20 g de melisă, 30 g de muguri de pin, 30 g de talpa-gâştei, 10 g de busuioc şi 10 g de maghiran. Pentru băi generale preparaţi o infuzie din 300 g de amestec de plante la trei litri de apă. După 10 minute de infuzare se pune întreaga cantitate în apa de baie.

Recomandate reumaticilor
În scop analgetic (antialgic) şi mai ales în durerile reumatice, în nevralgii sau în mialgii, în lumbago sau în sciatică, dar şi în unele tulburări circulatorii locale şi în neurodermite se recomandă: 30 g de coajă de salcie, 20 g de coajă de castan sălbatic, 20 g de creţuşcă, 20 g de coada-calului, 10 g de sulfină. Pentru băi generale se recomandă un decoct preparat din 300 g amestec de plante la cinci litri de apă. Se fierbe într-un vas acoperit zece minute, apoi întreaga cantitate se pune în apa de baie. Pentru aplicaţii locale se recomandă un decoct concentrat din 100 g amestec de plante la un litru de apă, cu care se aplică astfel comprese călduţe pe locul dureros.
În tulburările circulatorii şi în diverse alergii se recomandă o infuzie din flori de fân. În acest scop, 250 g de flori de fân se pun într-un săculeţ de pânză. Se înmoaie săculeţul cu 200 ml de apă caldă. Se fierbe un litru de apă, care se toarnă peste săculeţul cu flori şi se infuzează într-un vas acoperit timp de zece minute. Se stoarce uşor săculeţul şi se aplică pe locul dureros.

Eficace contra alergiilor
În alergiile cutanate, respiratorii sau digestive, pentru desensibilizare generală, alături de tratamentul intern se recomandă băi preparate din: 15 g de rostopască, 35 g derizomi de pir, 20 g detrei-fraţi-pătaţi, 10 g de salvie, 10 g de busuioc, 10 g de flori de tei. Din acest amestec se prepară o infuzie la cinci litri de apă. Se poate utiliza întreaga cantitate la o cadă cu apă pentru băi generale sau pentru băi locale sau comprese.

Fac minuni pentru piele
În dermatozele acute sau cronice, în alergiile cutanate sau în inflamaţiile pielii sau ale mucoaselor, dar şi în caz de hemoroizi se recomandă: 25 g de muşeţel, 25 g de coada-şoricelului, 10 g de rozmarin, 40 g de tărâţe de grâu. Pentru aplicaţii locale se prepară o infuzie din acest amestec - 50 g la un litru de apă, iar pentru băi generale, 300 g de amestec la trei litri de apă. După zece minute de infuzare se utilizează fie local, fie în băi generale. Această procedură fitobalneologică e indicată şi după scoaterea aparatelor ghipsate, sub formă de comprese locale. În dermatozele cronice, precum şi în transpiraţiile excesive ale picioarelor se recomandă un decoct preparat din 100 g de coajă de stejar la un litru de apă. Se fierbe până când cantitatea ajunge la jumătate. Se filtrează şi se aplică local, sub formă de comprese.

• Apa pentru baie trebuie să aibă o temperatură între 34˚C şi 37˚C, iar durata va fi de maximum 20 de minute.