Main menu

header

de Daniela Anton

Probabil că nu există cămară pregătită pentru iarnă care să nu conţină suc de roşii. Pe lângă gustul bun pe care-l dă mâncărurilor, sucul de roşii este şi sănătos. Este una dintre cele mai bune băuturi, cu numeroase beneficii pentru întregul organism, stimulează metabolismul şi sistemul imunitar, previne cancerul şi afecţiunile cardiovasculare, întăreşte oasele şi reglează nivelul de colesterol din sânge.

Bogat în vitamina C
Sucul de roşii e o sursă importantă de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Conţine în cantităţi mari vitaminele A şi C, care stimulează sistemul imunitar şi reduc efectele nocive ale radicalilor liberi. Un pahar cu suc de roşii oferă peste 70% din necesarul zilnic de vitamina C. Sucul de roşii conţine şi vitaminele K, B1, B2, B5, B6, potasiu, magneziu, fier şi fosfor. De asemenea, în el se găsesc şi alte minerale precum sodiu, mangan, cupru, zinc şi crom. Aceste vitamine şi minerale luptă împotriva infecţiilor, stimulează energia şi oferă o piele frumoasă.

Preîntâmpină „instalarea” cancerului
Sucul de roşii conţine o substanţă organică extrem de puternică: licopenul. Această substanţă este responsabilă de culoarea roşie a acestor legume. Are proprietăţi antioxidante şi de prevenire a cancerului. Protejează celulele şi organele de efectele negative ale oxigenării. Licopenul protejează şi ADN-ul din celulele albe. E eficient împotriva numeroaselor tipuri de cancer, printre care cancerul de colon, sân, prostată, plămâni sau pancreas. Atunci când sunt gătite, licopenul este eliberat din celulele roşiilor. Licopenul e solubil în grăsime, astfel că adăugarea unei linguriţe cu ulei de măsline în sucul de roşii intensifică proprietăţile şi absorbţia acestei substanţe. De asemenea, sucul de roşii protejează sistemul imunitar de anumite deficienţe. Datorită conţinutului mare de vitamina C, acest suc previne infecţiile şi stimulează metabolismul. Mai mult decât atât, sucul de roşii ajută la combaterea anemiilor şi e recomandat în perioada de convalescenţă.

Reglează nivelul de colesterol
Sucul de roşii e un tratament natural excelent pentru reglarea nivelului de colesterol din sânge. Este bogat în fibre care ajută la distrugerea colesterolului rău din organism. Şi vitamina B3 care se găseşte în sucul de roşii este o modalitate naturală de a trata colesterolul mărit. Licopenul, betacarotenul şi gamacarotenul din sucul de roşii previn oxidarea colesterolului, ferindu-vă astfel de arteroscleroză.

Protejează inima
Vitamina B6 din sucul de roşii ajută organismul să distrugă anumiţi compuşi nocivi care afectează vasele de sânge şi care cauzează numeroase afecţiuni cardiace. Potasiul din acest suc reduce tensiunea arterială şi previne infarctul şi alte complicaţi cardiace. De asemenea, sucul de roşii preîntâmpină formarea de cheaguri de sânge.

Ţine la distanţă osteoporoza
Antioxidanţii puternici din sucul de roşii previn degenerarea celulelor osoase, în special în rândul femeilor aflate la menopauză. E util şi în prevenirea şi tratarea osteoporozei. Stimulează digestia şi previne constipaţia. E indicat şi în curele de slăbire, suprimând foamea. În unele cazuri, sucul de roşii previne diareea.

Cocteil nealcoolic

Ingrediente: 200 ml suc de roşii, 10 ml sos Worcestershire, 5 ml suc de lămâie, sare, piper, 2 cuburi de gheaţă.
Mod de preparare: se pun cuburile de gheaţă în pahar. Se amestecă ingredientele în shaker. Se toarnă în pahar şi se râşneşte deasupra puţin piper.

• Sucul de roşii se poate bea în orice cantitate dacă e preparat în casă. Nu se recomandă bulionul sau sucul de roşii din magazin.
• Datorită cantităţilor mari de vitamine şi de minerale pe care le conţine, sucul de roşii este recomandat şi în tratarea acneei şi a altor probleme ale pielii.

Vă sprijină să daţi jos kilogramele în plus

Dacă doriţi să începeţi o cură de slăbire cu rezultate uimitoare, dieta cu suc de roşii e ideală. Iată cum arată dieta de şapte zile, care vă va ajuta să slăbiţi între trei şi patru kilograme.
ZIUA 1
Micul dejun: o felie de brânză degresată sau 100 g de brânză de vaci, un ou fiert, o felie de pâine prăjită integrală, un pahar cu suc de roşii, o cafea fără zahăr, se poate adăuga o jumătate de linguriţă cu miere.
Prânz: o salată din trei roşii cu ceapă, pătrunjel şi o lingură cu ulei de măsline, 20 g de paste, un iaurt degresat şi un pahar cu suc de roşii.
Cină: un bol cu supă de roşii, 100 g de friptură de pui la grătar şi un fruct.
ZIUA 2
Micul dejun: o felie de brânză degresată sau 100 g de brânză de vaci, două felii de pâine integrală, o roşie şi un ceai de plante îndulcit cu o jumătate de linguriţă cu miere.
Prânz: o porţie de supă de roşii, 150 g de peşte la grătar sau la aburi şi un pahar cu iaurt degresat.
Cină: O salată preparată din trei roşii, salată verde, o ceapă, doi castraveţi şi o lingură cu ulei de măsline şi un fruct la alegere.
ZIUA 3
Micul dejun: o cafea neîndulcită sau îndulcită cu o jumătate de linguriţă cu miere şi o salată de fructe la alegere.
Prânz: o salată orientală în care puteţi să adăugaţi şi 150 g de carne de pui la grătar şi un pahar cu suc de roşii.
Cină: 100 g de piure de cartofi, o salată din trei roşii şi un ou fiert tare.
ZIUA 4
Micul dejun: o felie de brânză degresată sau 100 g de brânză de vaci, două felii de pâine integrală, un pahar cu suc de roşii şi o cană cu ceai îndulcit cu o jumătate de linguriţă cu miere.
Prânz: o porţie de 150 g de peşte fiert, o salată de roşii cu doi castraveţi şi o ceapă şi un fruct la alegere.
Cină: un bol cu supă de roşii, 200 g de fasole verde şi o salată de fructe la alegere.
ZIUA 5
Micul dejun: o cană cu lapte de capră sau de vacă degresat şi un compot de ananas.
Prânz: un ou prăjit cu două felii de pâine integrală, o salată de roşii cu castraveţi şi un fruct la alegere.
Cină: o porţie de 200 g de ciuperci cu ţelină, o salată din două roşii, 30 g de caşcaval şi un pahar cu suc de roşii.
ZIUA 6
Micul dejun: o cană cu cafea fără zahăr sau îndulcită cu o jumătate de linguriţă cu miere, o felie de brânză degresată sau 100 g de brânză de vaci dietetică şi două felii de pâine integrală.
Prânz: o salată de roşii, 100 g de pui fiert, 50 g orez fiert şi un fruct la alegere.
Cină: un cartof fiert, 100 g de peşte fiert cu suc de lămâie şi un pahar cu suc de roşii.
ZIUA 7
Micul dejun: o cană cu cafea amară sau îndulcită cu o jumătate de linguriţă cu miere, un pahar cu iaurt degresat, două felii pe pâine integrală şi un fruct la alegere.
Prânz: doi cartofi fierţi sau copţi, o porţie de 200 g de pui fiert sau la grătar şi un pahar cu suc de roşii.
Cină: o salată de roşii cu doi castraveţi şi o ceapă, 100 g de brânză degresată şi un fruct la alegere.