Main menu

header

de Liliana Simidon

Această boală loveşte în plin, în special femeile trecute de vârsta de 50, dar a început să afecteze şi persoanele de 30 de ani, mai ales cele care consumă frecvent alcool şi tutun. Având în vedere incidenţa acestei boli, este foarte important să se realizeze o prevenţie, pentru a se evita problemele ulterioare.

Oasele devin casante
Osteoporoza reprezintă decalcifierea oaselor. Ea apare lent, după menopauză, când ovarele nu mai produc suficient estrogen (hormon ce păstrează nivelul corespunzător al masei osoase şi menţine numărul celulelor ce pot reconstitui osul). Ca urmare, numărul de celule ce repară oasele scade rapid, iar în timp oasele devin casante.
Alte cauze ce pot genera această boală sunt: moştenirea genetică, o alimentaţie deficitară în calciu, dar în care există un aport important de sare, consumul exagerat de grăsimi de origine animală, excesul de proteine, de zahăr alb, fumatul, consumul zilnic de alcool, lipsa de mişcare, hipertiroidia, diabetul, leucemia, anumite boli endrocrine, imobilizarea la pat pe perioade îndelungate, dar şi insuficienţa renală şi tratamentul cu cortizon, în urma cărora apar carenţe de calciu.

Se diagnostichează prin examen radiologic
Osteoporoza este un „atacator tăcut”. În faza de debut a bolii, simptomele lipsesc, dar când situaţia se agravează încep să apară dureri puternice ale oaselor afectate, în special ale vertebrelor, masa osoasă începe să scadă, apar fracturi osoase (fracturi vertebrale, de antebraţ şi de col femural, care sunt invalidante). De asemenea, se pierde din înălţime.
Pentru a putea diagnostica osteoporoza trebuie efectuat un examen radiologic, iar tratamentul trebuie început cât mai urgent, pentru a opri deteriorarea continuă a conţinutului oaselor.

Consumaţi soia, dovleac şi nuci
Ca metodă de tratament al osteoporozei se recomandă o alimentaţie bogată în calciu, dar săracă în grăsimi animale, consumul unor ape minerale bune, bogate în calciu, şi expunerea la soare timp de 20-30 de minute zilnic pentru aportul de vitamina D, care ajută la absorbţia şi asimilarea calciului.
În această perioadă este recomandat consumul de produse bogate în fitoestrogeni: soia nemodificată genetic, dovleac, seminţe de susan, seminţe de in, varză, porumb, fasole, mazăre, spanac, nuci şi alune. De asemenea, pentru a avea oase puternice se recomandă: morcovi, ardei capia, mere şi salată verde.

Împachetările cu nămol sapropelic, indicate
Metode de tratament eficiente sunt: împachetările cu nămol sapropelic şi cu argilă (ce pot fi făcute în casă) şi băile cu flori de fân. În plus, ţineţi cure cu ceai de salcie, cu seminţe de susan, cu ceai de coada-calului (este interzisă în microlitioză renală), cu pulbere de seminţe de schinduf, coada-şoricelului, rădăcină de lumânărică şi mai ales ginseng. Este bine să beţi şi infuzie de coada-şoricelului, şi decoct cu rădăcină de lumânărică.
Dacă aveţi osteoporoză şi aţi ajuns la fracturi, crema de tătăneasă stopează durerea rapid, favorizează formarea calusului şi este un cicatrizant foarte bun revulsiv. Se poate face masaj cu aceasta pe zona afectată.

• Faceţi cât mai multă mişcare în aer curat în timpul săptămânii şi, dacă aveţi ocazia, nu ocoliţi drumeţiile în pădure.
• Pentru prevenirea osteoporozei trebuie să renunţaţi la fumat şi la consumul zilnic de alcool, acestea constituind riscuri majore.