Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Cherimoya (Annona cherimola) e fructul naţional din statul Chile, dar se găseşte şi în Ecuador, şi în Peru. Cherimoya este rodul unui copac veşnic verde, aceste fructe fiind dense şi crescând repede. Perioada de creştere începe în februarie, în aprilie fiind perioada ideală pentru culegerea recoltei. Copacul ajunge la maturitate până la 10 metri înălţime. Acest fruct exotic are o mulţime de beneficii şi e folosit deseori ca afrodiziac sau pentru îmbunătăţirea fertilităţii.

Are aromă de salată de fructe exotice
Cherimoya este numit şi arborele de îngheţată, deoarece textura fructului este asemănătoare şerbetului, pulpa fiind catifelată şi delicioasă.
Aroma este una asemănătoare unei salate de fructe ce conţine banane, ananas, mango şi papaya. Fructele au formă de inimă, iar textura exterioară nu poate fi consumată, deoarece are un gust neplăcut. Pentru a putea fi mâncat, fructul trebuie să fie moale, iar coaja ar trebui să aibă o culoare verde închis spre maro, în vreme ce miezul copt are o culoare alb spre crem. Fructul cumpărat necopt este greu pentru dimensiunea sa şi poate fi pus la soare să se coacă şi se verifică la fiecare câteva zile dacă a devenit moale, ca un avocado, atunci când este copt.

Sursă excelentă de vitamina C, potasiu şi fibre
Datorită aspectului exotic şi a gustului „tutti frutti” inconfundabil, acest fruct este pe cale să câştige multă popularitate în întreaga lume. Cu foarte puţine grăsimi şi lipsit de colesterol, Cherimoya are o consistenţă mult mai bogată comparativ cu alte fructe, fiind totodată o sursă excelentă de vitamina C, potasiu şi fibre. Printre beneficiile sale se mai numără şi conţinutul scăzut de sodiu.

Sfat! Seminţele sunt toxice, şi de aceea trebuie să evitaţi zdrobirea lor; acestea pot fi folosite şi ca insecticid.