Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Şofranul ar trebui să fie unul dintre condimentele nelipsite dintr-o casă, spun cercetătorii australieni, care au descoperit că acesta ajută la îmbunătăţirea vederii, putând preveni chiar orbirea. Şofranul se obţine destul de greu, iar o cantitate mică are proprietăţi foarte puternice, tocmai de aceea este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume.

Preîntâmpină degenerarea maculară
Testele realizate în cadrul Universităţii Sydney au arătat că acest condiment are capacitatea de a preveni degenerarea maculară şi chiar de a o face să dea înapoi, aceasta fiind cea mai comună cauză a orbirii în cazul vârstnicilor.
Descoperirea vine în contextul în care se spune că, în următorii 25 de ani, din ce în ce mai multe persoane vor suferi de degenerare maculară, după cum spun cercetătorii. Până acum, despre şofran se ştia că este un bun antioxidant, nefiind cunoscute însă efectele sale asupra vederii.

Afrodiziac şi antidepresiv
Şofranul este folosit în medicina tradiţională de multă vreme, inclusiv pentru tratarea tumorilor canceroase sau a depresiilor. Tot el face ca fluxul de oxigen din organism să fie mai mare şi previne moartea celulelor.
De-a lungul vremii, cel mai scump condiment din lume a fost considerat un gen de panaceu, un afrodiziac puternic şi un remediu pentru migrene. Spania furnizează 70% din şofranul care ajunge în întreaga lume.

• În prezent se lucrează la stabilirea unui dozaj în cazul bolnavilor sau pentru preîntâmpinarea unor afecţiuni ale vederii.