Main menu

header

de Liliana Simidon

Ficatul este supranumit „laboratorul central al organismului”, fiind realmente o adevărată uzină pentru corpul nostru. De aceea este poate cel mai afectat de un stil de viaţă nesănătos. Pentru a menţine sănătatea lui, natura vă vine în ajutor cu câteva „trucuri”.

Acest organ uşurează digestia grăsimilor alimentare
Ficatul este o glandă anexă a tubului digestiv şi îndeplineşte funcţii importante pentru sănătatea noastră, cum ar fi faptul că participă la procesele metabolice, ajută la detoxificarea organismului (toxinele acumulate sunt eliminate), luptă împotriva infecţiilor şi opreşte sângerarea şi produce bila (fierea), pe care o direcţionează prin canalele hepatice în vezica biliară, de unde este trimisă, atunci când este nevoie, prin canalul coledoc (canal excretor principal al pancreasului) în intestin (duoden) şi ajută la uşurarea digestiei grăsimilor alimentare, datorită acizilor biliari.

Evitaţi alcoolul, tocăturile şi foitajele
Datorită importanţei deosebite a acestui organ, bolile ficatului trebuie tratate cu multă seriozitate, chiar dacă acest organ are o mare putere de regenerare. Pentru a nu avea probleme deosebite trebuie făcute periodic analize, în special după 35 de ani. O grijă specială trebuie să aibă persoanele care sunt mari consumatoare de alcool, pentru că acesta afectează foarte mult „laboratorul central al organismului”.
Pentru menţinerea sănătăţii ficatului şi regenerarea lui trebuie să se renunţe definitiv la grăsimi, la tocături, la foitaje, la dulciuri din comerţ şi să se bea maximum un pahar cu vin curat la masă.

Apar senzaţia de preaplin, arsuri la stomac, eructaţii şi constipaţie
Expresia „ficat leneş” nu semnifică o boală în sine, ci este de fapt un cumul de simptome, nu foarte grave, dar care dau o senzaţie de disconfort. Astfel, după o masă nu tocmai copioasă există senzaţia de preaplin, apar arsuri la stomac, eructaţii şi constipaţie. Aceste stări sunt cauzate de faptul că ficatul funcţionează mai relaxat, la relanti. După ce el elimină toxinele şi păstrează pentru organism doar elementele utile, ce îi pot asigura o funcţionare optimă, se resimte în urma muncii susţinute, şi astfel ajunge surmenat. Această situaţie apare mai ales pe fond de stres, oboseală, alimentaţie plină de grăsimi şi consum de alcool.

Hepatita: un real pericol
În cazul hepatitei, o boală a ficatului, printre principalele cauze se numără infecţiile cu virusuri hepatice fie prin consum de apă sau hrană infestată, fie igienă necorespunzătoare, contactul sexual neprotejat cu un partener infectat sau instrumente medicale nesterilizate. Simptomele sunt: lipsa poftei de mâncare, senzaţia de preaplin, ochi galbeni, uneori apar dureri persistente în partea dreaptă a abdomenului, nu se tolerează grăsimile, apare starea de vomă, fecalele sunt închise la culoare, iar urina este de culoare galben-închis. Pot apărea complicaţii precum coma hepatică sau leşinul. Este vital ca această boală să fie strict supravegheată medical.

Includeţi anghinarea şi cicoarea în regimul zilnic
Regimurile de cruţare, posturile scurte sau chiar mai lungi sunt de mare folos pentru un ficat în suferinţă. Plantele amare sunt un adevărat balsam pentru ficat şi ar trebui să primeze în hrana dumneavoastră. Anghinarea, cicoarea, sparanghelul ar trebui consumate zilnic. De asemenea, de folos pot fi ţelina, varza, lăptuca, pătrunjelul, sfecla roşie, ridichea neagră, merele, prunele şi strugurii. Acestea au proprietăţi hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare şi stimulează funcţia ficatului.
De asemenea, puteţi ţine cură cu sucuri prospete de crudităţi din legume şi fructe, până la un litru pe zi. Foarte bune sunt şi curele cu suc de orz verde (50 ml de trei ori pe zi), cu suc de aloe vera (50 ml de trei ori pe zi), cu pulbere de armurariu (o linguriţă de trei ori pe zi), cu argilă, cu decoct de anghinare, cu suc de lămâie, cu suc de pătrunjel şi cu apă magnetizată şi argint coloidal.

• Observaţi albul ochilor - dacă este gălbui, acest lucru indică o problemă a ficatului - şi palpaţi-vă în partea dreaptă a abdomenului - dacă simţiţi că organul e inflamat mergeţi imediat la medic!