Main menu

header

de Cristina Cristache

Laptele matern are multe calităţi excepţionale atât pentru bebeluş, cât şi pentru mamă. Copilului îi întăreşte sistemul imunitar, îl protejează împotriva diabetului, obezităţii, astmului, iar pe mame le ţine departe de cancerele de sân şi ovarian şi le ajută să se recupereze mai repede. Însă, nu orice sân produce lapte satisfăcător atât calitativ, cât şi cantitativ, şi atunci multe mămici fac greşeala de a introduce suplimente în alimentaţia bebeluşului, fără să încerce mai întâi stimularea producţiei proprii. Din fericire, natura are soluţii.

Chimenul
Cunoscut şi ca secărea, chimion sau chiman, chimenul este printre puţinele condimente originare din România. Răspândirea lui pe teritoriul ţării noastre face ca medicina populară să aibă la dispoziţie destule cunoştinţe despre întrebuinţarea acestuia. Încă din bătrâni, femeile care aveau copii mici mâncau supă de chimen, ca să aibă lapte mai mult, efect confirmat şi de ştiinţa modernă, care recomandă consumul zilnic a trei căni cu infuzie de chimen, obţinută din una sau două linguriţe cu seminţe la 250 ml de apă clocotită, îndulcită cu miere, după gust. Tot studiile au dezvăluit că acest condiment nu sporeşte doar cantitatea de lapte produsă de sân, ci şi calitatea lui.

Usturoiul
Considerat un adevărat medicament-minune, usturoiul deţine proprietăţi galactogene demonstrate, în parte explicate şi de abilitatea sa de a da laptelui un gust aparte, la care sugarul răspunde printr-un supt mai viguros, stimulând astfel glanda mamară să producă mai mult. Acesta activează eliberarea de prolactină datorită efectului estrogenic şi face laptele mai gustos, iar bebeluşului îi va plăcea să îi simtă gustul la fiecare masă.

Feniculul
Feniculul este o plantă mediteraneană, înrudită cu anasonul, folosită din cele mai vechi timpuri atât pentru proprietăţile medicinale, cât şi pentru cele gastronomice. Pentru a obţine stimularea cantităţii de lapte matern se recomandă să se bea o infuzie dintr-o jumătate de linguriţă cu fructe zdrobite de fenicul la 200 ml de apă clocotită. Acest ceai se consumă fracţionat în trei reprize, după mesele principale.

Ciumăreaua
Ciumăreaua este unul dintre remediile din plante care reduc nivelul zahărului din sânge, fiind utilizată în tratamentul diabetului zaharat şi stimulează simţitor lactaţia, în unele cazuri cu până la 50%. Această plantă a fost menţionată prima dată în 1873 de un fermier, Gillet-Damitte, într-o scrisoare către Academia Franceză. El spunea că producţia de lapte a vacilor din ferma sa a crescut cu 35%-50% după ce le-a introdus planta ciumăreaua în alimentaţie. Pulberea se foloseşte înainte de mâncare, iar infuzia din o linguriţă cu frunze se bea de trei ori pe zi, la fel ca şi tinctura. Ciumăreaua este recunoscută şi pentru creşterea de ţesut mamar.

Anasonul
Cunoscut în tradiţia populară şi sub numele de anis, molură sau bădean, anasonul vine din Asia Occidentală şi nord-estul Africii, dar creşte şi la noi. De la anason se folosec doar fructele, ce au un conţinut ridicat de uleiuri esenţiale. În scop galactogen se bea o infuzie preparată dintr-o linguriţă cu fructe la 300 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se strecoară şi se bea în trei reprize înaintea meselor principale. Efectul acestei infuzii se va transmite bebeluşului prin laptele matern şi îi va calma colicile şi durerile de burtică, mai ales dacă se realizează şi un uşor masaj abdominal.

Ovăzul
Multe mămici spun că ovăzul le este de ajutor. Consumat împreună cu iaurt natural la micul dejun, acesta va îmbunătăţi calitatea laptelui, şi astfel bebeluşul se va hrăni mai mult stimulând secreţia lactată.

Schinduful
În urmă cu 2.000 de ani, când Dioscoride a întocmit tratatul său de farmacologie, schinduful era folosit în mod curent de vracii din Carpaţi. Administrarea seminţelor de schinduf în perioada alăptării este extrem de benefică, pentru că, pe lângă faptul că sporeşte cantitatea de lapte, schinduful îmbunătăţeşte apetitul şi metabolismul. Se beau zilnic două căni cu lapte cald în care se pun câte o jumătate de lingură cu seminţe de schinduf şi, opţional, mărar.

Mărarul
Încă din cele mai vechi vremuri, femeile care n-aveau lapte fierbeau mărar şi beau zeama rezultată. Şi fitoterapeuţii moderni recomandă infuzia de seminţe de mărar pentru stimularea lactaţiei. Pentru aceasta, o linguriţă cu seminţe de mărar măcinate se pune la o cană cu apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 20 de minute.

Morcovul
Consumaţi sub formă de suc, câte 200 ml de două ori pe zi sau cruzi, morcovii stimulează secreţia de lapte. Fiind bogaţi în vitaminele A, B, C şi E, dar şi în calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu, cupru, mangan, zinc, seleniu, proteine, lipide, carbohidraţi şi fibre, morcovii nu ajută glandele mamare să producă lapte mai mult, ci şi mai bun. Sucul este recomandat a se consuma seara, înainte de culcare, şi dimineaţa, la trezire.

Alimentaţia şi stilul de viaţă trebuie să fie perfecte

Alăptarea nu este întotdeauna uşoară. Chiar dacă este un proces natural, de cele mai multe ori, începutul e destul de dificil şi uneori descurajant. Pe fondul oboselii provocate de travaliu şi al unor stări emoţionale fragile, pentru multe mămici, alăptarea este o adevărată provocare încă din primele zile. De aceea, alimentaţia mamei precum şi regimul ei de viaţă trebuie să fie în echilibru perfect. Femeile care alăptează trebuie să consume: grăsimi nesaturate din ulei de floarea-soarelui, de porumb, de rapiţă, de măsline, care furnizează acizi graşi necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebeluşului; acid folic din sparanghel, mazăre, spanac, porumb; zinc din ouă, carne, ovăz, faină integrală; calciu din lactate şi legume verzi; vitamina A din morcovi, legume, unt, peşte, carne. În plus, ca proaspătă mămică nu uitaţi că, pe lângă mesele sănătoase, aveţi nevoie de odihnă şi de relaxare.

• Alăptatul consumă peste 500 de calorii pe zi.

Atenţie!
- Nu consumaţi băuturi cu cafeină la alăptare, deoarece copilul va fi agitat;
- Nu ţineţi dietă, deoarece poate sărăci laptele de nutrienţi;
- Nu mâncaţi ţelină, ceapă, varză, fasole, mazăre, conopidă, praz, dovleac, castraveţi sau condimente, deoarece bebeluşul va avea colici, diaree, dureri sau chiar dispepsie;
- Nu consumaţi alcool;
- Luaţi doar medicamentele prescrise de medic;
- Nu fumaţi.