Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

În plină toamnă, durerile de articulaţii se intensifică foarte mult din cauza frigului şi a umezelii, din pricina variaţiilor bruşte de temperatură şi a presiunii atmosferice ridicate, cei mai expuşi fiind suferinzii de reumatism şi cei cu afecţiuni artrozice.

Mâncarea de bază: zarzavaturile proaspete
Cei care suferă de reumatism trebuie să ştie că alimentaţia de bază o constituie în primul rând zarzavaturile, mai ales cele crude, dar şi sucurile obţinute din zarzavaturi crude. De asemenea, este foarte important ca în fiecare zi să fie luate suplimente de calciu. Extrem de eficiente sunt, de asemenea, tărâţele şi zeama de tărâţe, păpădia, urzicile, dar şi smochinele, seminţele de floarea-soarelui şi laptele crud. Foarte importantă pentru asimilarea calciului este şi vitamina D, care se găseşte din belşug în untura de peşte. Pentru că potasiul este un alt element de bază în tratarea reumatismului, bolnavii trebuie să consume cartofi, mai ales preparaţi cu tot cu coajă, dar şi ceapă crudă.

Băile cu ienupăr, un excelent remediu
Foarte bună este şi infuzia de frunze de mesteacăn. Peste o lingură cu frunze se va turna un pahar cu apă clocotită. Se va lăsa acoperit şase ore, se va strecura şi se va consuma o jumătate de pahar, de trei ori pe zi.
Excelente pentru tratarea reumatismului sunt şi băile cu decoct din 100 de grame de boabe de ienupăr, fierte într-un litru de apă, timp de cinci minute. Compoziţia se va adăuga apoi în apa de baie.

Luaţi „licoare” de lemn dulce
Leacul cel mai bun în lupta cu reumatismul este varza crudă, datorită proprietăţilor acesteia de a reduce inflamaţiile şi durerile reumatice. Se recomandă cataplasmele cu foi de varză. Se trece un sucitor peste foile de varză din care s-au scos nervurile, apoi se aplică pe locul dureros în straturi de trei-patru foi şi se fixează cu un bandaj.
Şi lemnul dulce s-a dovedit foarte bun pentru suferinzii de reumatism. Se recomandă tinctura preparată astfel: peste o lingură cu lemn dulce se toarnă 500 ml de votcă şi se lasă la macerat 14 zile. Se vor lua 30 de picături de trei ori pe zi. Atenţie! Tinctura de lemn dulce este interzisă femeilor însărcinate.

Cură cu suc de portocale
În cazul reumatismului acut se recomandă amestecul concentrat de suc de portocale cu apă, iar preparatul trebuie lăsat la rece trei-patru zile înainte de a fi consumat. Cura durează două săptămâni, perioadă în care bolnavii trebuie să ţină şi un regim alimentar strict. Dimineaţa se vor consuma grepfrut şi portocală. La prânz se recomandă o salată de legume proaspete, combinată cu stafide din belşug, smochine şi curmale, iar cina trebuie să fie formată din legume fierte.

Pont! Ca leac împotriva durerilor puteţi folosi şi infuzie din scoarţă de salcie, preparată din 200 ml apă clocotită peste care adăugaţi două linguriţe cu plantă uscată.

Sfat! Consumaţi carne în cantităţi cât mai mici.