Main menu

header

de Diana Georgescu

Usturoiul este considerat, încă din Antichitate, un „medicament-minune”, cu multiple efecte terapeutice. Pe lângă rolul deosebit pe care îl are în buna funcţionare a sistemului cardiovascular, el posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi oferă protecţie faţă de agenţii cancerigeni.

Bulbul conţine 200 de substanţe active
Deţine un complex de vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, proteine, lipide şi uleiuri volatile. Deosebit de activi sunt cei 70 de compuşi, ce au în structura lor sulf.
Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic. Acesta rezultă în urma acţiunii unei enzime (alinaza) asupra alinei din compoziţia plantei.
Usturoiul este vermifug, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, rezolutiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor (scăderea tensiunii arteriale), antireumatismal, antiasmatic, detoxificant, sudorific, are efect antihelmintic şi anticarcinogenetic, fiind şi afrodiziac. Conţine vitaminele B1 şi C, precum şi o serie de elemente ca: brom, cobalt, iod, magneziu, siliciu, zinc şi seleniu.

Previne cancerul de colon şi de stomac
Consumul a patru-şase căţei de usturoi pe zi este un remediu pentru prevenirea şi chiar tratarea tromboflebitei şi a trombozelor, în general, prin reducere semnificativă a tendinţei de formare a cheagurilor de sânge.
La populaţiile unde acesta intră în dieta zilnică s-a observat diminuarea riscului apariţiei cancerului de colon şi de stomac.
Trei-patru căţei consumaţi zilnic întăresc imunitatea organismului, iar substanţele pe care le conţin distrug sau încetinesc ritmul de înmulţire a virusurilor gripale.
Riscul de infarct scade foarte mult la persoanele care ţin periodic o cură cu usturoi, acesta normalizând tensiunea arterială şi desfundând vasele de sânge îngroşate de depunerile de colesterol.
Este un excelent protector al sistemului nervos, direct implicat în prevenirea crizelor cardiace care duc la infarct.
Se recomandă persoanelor de peste 50 de ani să facă, măcar de patru ori pe an, o cură de o lună cu usturoi consumat proaspăt sau sub formă de mujdei.
Previne complicaţiile cauzate de diabet. Doze terapeutice cu usturoi (minimum 5 grame pe zi) au ca efect prevenirea arteriopatiilor diabetice, precum şi a bolilor cardiace produse de această boală.
Tradiţional, cure de câte trei săptămâni cu decoct de usturoi în lapte previn viermii intestinali, mai ales în cazul copiilor, care, atunci când se joacă, pot ajunge în contact şi pot ingera ouăle diferiţilor paraziţi intestinali.

Tratează răceala
În cazul răcelii, doi-trei căţei de usturoi sau o porţie de mujdei, zilnic, ajută la reducerea simptomelor precum catarul respirator, durerile de cap, accelerările ritmului cardiac. Aplicat sub formă de cataplasme, pe spate şi pe piept, combate tusea şi răguşeala.
Maceratul de usturoi în alcool, în cure de trei luni (câte 3 linguriţe pe zi), reduce semnificativ presiunea arterială.
Clătirea gurii de două-trei ori pe zi cu câte un sfert de pahar cu apă în care s-a dizolvat o jumătate de lingură cu macerat de usturoi în alcool are efect antiseptic în cazul candidozelor bucale. De asemenea, un tampon de vată înmuiat în sirop de usturoi introdus în vagin şi lăsat 10-15 minute are efect în candida vaginală.

Inhibă apetitul alimentar
Cataplasme, preparate din doi căţei de usturoi, puse între degetele afectate de la picioare au efecte în cazul aşa-numitei boli a „piciorului de atlet”.
Adăugarea în hrana bărbaţilor de suplimente de usturoi stimulează secreţia de testosteron, care determină creşterea apetitului sexual.
Pentru persoanele care doresc să slăbească, usturoiul are un rol benefic, datorită alicinei, compus care acţionează drept inhibitor al apetitului alimentar. De asemenea, usturoiul accelerează metabolismul, prin stimularea sistemului, contribuind la arderea caloriilor.

Cum se foloseşte
Consumul de usturoi crud, câte trei căţei zilnic, se consideră că are efectul terapeutic cel mai puternic. După trei săptămâni se recomandă o săptămână de pauză. Mujdeiul se prepară din opt căţei de usturoi tocaţi mărunt, un vârf de cuţit cu sare, un sfert de lămâie stoarsă, o linguriţă cu ulei de măsline presat la rece şi o jumătate de legătură de pătrunjel tăiat foarte fin. Se amestecă bine, se lasă să se pătrundă vreme de 10-20 de minute. Se consumă pe parcursul zilei în două reprize. Decoctul în lapte se obţine prin tăierea măruntă a unei căpăţâni întregi, cu tot cu coajă, care se fierbe timp de cinci minute într-o cană cu lapte. Se strecoară şi se administrează cât mai cald posibil. Siropul de usturoi este realizat prin amestecarea a 15 căţei pisaţi cu miere de salcâm (se recomandă 20 de linguriţe), după care se pune în borcan şi se lasă la macerat timp de două săptămâni. Apoi se strecoară şi se administrează zilnic trei linguriţe. Maceratul în alcool este obţinut prin tăierea măruntă a două căpăţâni descojite în 500 de grame de alcool. Amestecul se pune într-un vas transparent, iar când acesta capătă culoarea galbenă, procesul de macerare s-a încheiat. Preparatul se filtrează prin tifon şi se păstrează închis ermetic. Se administrează zilnic câte patru linguriţe. Pentru cataplasma cu usturoi se zdrobesc şase căţei de usturoi, se învelesc în tifon subţire şi apoi se aplică pe zona afectată. Este indicat ca peste cataplasmă să se pună şi o folie de plastic, pentru a împiedica evaporarea unor substanţe active.

Blazonul panaceului universal

Un tratat medical sanscrit îl amintea acum 5.000 de ani, menţionând efectele terapeutice ale usturoiului, care era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. Cu 2.500 de ani în urmă, Dioscoride, Galen, Hipocrate şi alţi medici celebri ai Antichităţii lăudau calităţile lui medicinale. Constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapă şi ridichi, pentru prevenirea bolilor contagioase, iar legiunile romane foloseau cantităţi însemnate în alimentaţie, fiind recomandat pentru calităţile lui antiseptice. Unguentele şi loţiunile pe bază de usturoi erau folosite pentru tratarea unor inflamaţii puternice.

• Fricţionarea porţiunilor unde a apărut alopecia (chelie) poate face ca firele de păr să reapară în două săptămâni, la început ca un puf fin, din care se vor dezvolta, prin continuarea tratamentului, fire groase şi sănătoase.

Pont! Mirosul înţepător poate fi diminuat sau eliminat prin consumarea unei linguriţe cu miere, pătrunjel crud sau a unui măr.

Atenţie! Femeile însărcinate şi cele care alăptează nu trebuie să consume usturoi, deoarece poate produce un disconfort cardiac fetusului sau bebeluşului.