Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Muştarul negru este o plantă medicinală de cultură, uneori spontană. Florile sunt de culoare galbenă. Fructul creşte în păstăi, este de dimensiuni reduse, are formă sferică şi culoare brună sau neagră. Gustul este înţepător, specific. În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele (fructele), care vor fi recoltate dimineaţa sau în zilele noroase, în lunile iulie sau august.

Are o aromă excelentă
Muştarul conţine sinigrozidă, glucide, lipide, mucilagii, aminoacizi, substanţe minerale, vitamine şi acizi organici, iar toate acestea fac ca planta să aibă proprietăţi diaforetice, diuretice, emetice, carminative şi stomahice. Boabele de muştar negru se utilizează şi în alimentaţie, pe post de condiment.

Binevenit în nevralgii
Decoctul din boabe de muştar negru vindecă bronşitele, ameliorează simptomele bolilor reumatice şi grăbeşte vindecarea gripei. Dacă suferiţi de nevralgii vă puteţi trata cu infuzie de boabe de muştar negru, care, de asemenea, mai este utilă în cazurile de intoxicaţii şi de greaţă.

Cataplasmele cu acest condiment-medicament naturist pot fi folosite pentru a vă scăpa de boli reumatice şi de nevralgii, alături de infuzie şi decoct. Totodată, cataplasmele calmează durerile provocate de gută, de cefalee, micşorează considerabil riscul apariţiilor congestiilor pulmonare sau cerebrale, iar dacă acestea au avut deja loc, cataplasma cu muştar negru vă va ajuta să vă recuperaţi mai repede în urma congestiei.

• Nu se recomandă consumul de muştar în cazul bolilor circulatorii accentuate şi dacă suferiţi de diverse afecţiuni cutanate!

Pont! Pentru că iarna e aproape, este bine să ţineţi minte că degerăturile pot fi tratate cu cataplasme cu boabe de muştar negru.