Main menu

header

de Liliana Simidon

Auzim destul de des persoane care se plâng de neplăceri din cauza unor nevralgii. Aceste dureri acute, locale, pot avea mai multe cauze şi, din fericire, pot fi tratate prin metode naturiste.

Pot avea mai multe cauze
Durerea acută poate fi localizată pe traiectul unuia sau al mai multor nervi - de cele mai multe ori sciatici, intercostali şi trigemeni -, poate surveni ca urmare a unor dinţi cariaţi, se poate situa în zona gloso-faringiană (de la baza limbii până la urechi), dar poate urma şi unui puseu de tensiune sau a consumului exagerat de alcool.
Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi dacă vă confruntaţi cu o nevralgie este să luaţi o pauză din activităţile zilnice. Este neapărat necesar să staţi în pat, la căldură.

Consumaţi grâu încolţit cu miere
Pe locul dureros se pun comprese fierbinţi fie cu ceai de coada-calului, fie cu biter suedez, şi locul trebuie protejat cu un plastic ce poate menţine cât mai mult timp căldura. Pernele electrice sau pur şi simplu sticlele pline cu apă fierbinte aplicate pe locul dureros pot alina şi ele durerea.
Regimul alimentar în această perioadă va fi unul de cruţare, mesele vor fi de-a dreptul frugale şi puteţi consuma: orz verde, grâu încolţit cu miere şi nucă (porţii foarte mici), fructe (afine, coacăze, prune, pepene verde), salată de varză sau de sfeclă roşie. Vitaminele din grupa B sunt binevenite, fie le luaţi ca atare, fie puteţi consuma drojdie de bere.

Turnaţi în cadă infuzie de flori de fân
Tot în această perioadă este utilă şi hidroterapia. Puteţi face băi cu infuzii de coajă de salcie, coada-calului ori flori de fân. Toate aceste procedee pot alina durerile. Obligatoriu după aceste băi puneţi-vă un halat gros şi vă băgaţi în pat. Sigur o să transpiraţi, fapt ce va crea o senzaţie de uşurare.
În cazul unei nevralgii cronice, antialgicele (cele care alină durerile) ajută, dar doar pe perioade scurte, ca apoi să nu mai dea deloc rezultate.

Aplicaţi foi de brusture
Faceţi aplicaţii cu hrean maximum 30 de minute (acest procedeu nu se aplică pe o piele sensibilă) sau cu argilă pe locul dureros de două ori pe zi. Apoi feriţi-vă de frig sau de curent. De asemenea, este bun veninul de albine, dar acest tip de aplicaţie se face doar de un specialist. La fel de recomandate sunt compresele cu frunze de brusture şi terapia cu magneţi (se aplică pe traiectul nervului dureros).

• Faceţi masaje cu ulei de ienupăr în special înainte de culcare.